Предпазете се от радиацията от мобилни телефони с тези съвети 

телефон

Колко често се чували, че мобилните телефони причиняват рак? Най-вероятно – много. Хората все повече спекулират и се шегуват с тази евентуална зависимост. Учените са предпазливи в прогнозите си, но наскоро се появи официален списък с препоръки за препоръчителна употреба на мобилните устройства, пише The Verge.

Мобилните телефони са около нас вече три десетилетия – не е ли логично вече да имаме отговор за тяхното въздействие?

Предвид досегашните изследвания, мобилните телефони по-скоро не причиняват рак, но изследванията в тази посока продължават.

Радиацията от мобилните телефони се различава значително от тази при разграждане на атома – познато като „йонизираща радиация“ – тя има висока енергия и способност да увреди ДНК-то ти, което води до рак. Телефоните излъчват много по-нискa радиация „нейонизирана“, която не уврежда ДНК-то, разясняват учените от Калифорнийския център за обществено здраве (California Department of Public Health). Въпреки това остава въпросът мобилните телефони влияят на здравето ни.

През 2011 г. групата на СЗО прави заключението, че лъчението на телефона „вероятно e канцерогенно“, което е по-малко в сравнение с другите класификации, но не е категорично отречено. Шест години по-късно, доказателствата в двете посоки все още са смесени и че за момента остава „известна индикация“ за риска, обяснява Джонатан Самет, декан на Училището по обществено здравеопазване в Колорадо и експерт по вредното излъчване от телефона, който ръководи работна група на Световната здравна организация.

„Не казвам, че има някаква опасност за общественото здраве, но използването на мобилни телефони е широко разпростране в нашето общество и трябва да сме сигурни, че го разбираме. Засега е по-добре да не се тревожите“, разяснява той.

Учените дават няколко списък с насочки за предпазване от радиацията

Мобилният телефон да не се намира близо до главата, когато спим; да не го държим в джобовете до слабините; да намалим използването им, когато сигналът е слаб; да не ги използваме за обмяна на прекалено голямо количество данни и разбира се – да ограничим използването им от малки деца.

Все пак сте сме заобиколени от сигнали за мобилни телефони, Wi-Fi сигнали и всички други видове радиочестотни излъчвания навътре и навън – не само когато поставите телефона си до главата.  Докато доказателствата покажат друго, всичко това все още се счита за по-малък риск от рак, отколкото други фактори  като стрес или нездравословно хранене.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Замисляли ли сте се как всъщност вибрира телефонът ви?

Мобилният ни телефон е най-мръсното нещо, до което се докосваме

Ужасяващи факти, които ще ви накарат да оставите телефона!

Защо трябва да изключваме Wi-Fi на телефона си, когато спим

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.