Уникалните места на Земята (част 1)

От горещите пустини до заледените планински върхове – планетата ни е пълна с какви ли не гледки и местности. Но има някой точки на Земята, които предлагат неща, които не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Запознайте се с истински уникалните места на Земята.

Там, където облаците са странни

а1Рядко срещани тръбовидни облаци се появяват редовно само на едно единствено място на Земята – северноавстралийския залив Карпентария. Атмосферния феномен дори е кръстен на местен географски обект – облак „Морнинг Глори“. Подобни облаци могат да се появят и на други места по света, но това се случва изключително рядко и само при определени условия, включвайки морски ветрове или гръмотевични бури с насочени надолу течения.

Там, където снегът е като ножове

а2Тези остри снежни формирования карат снега да изглежда не съвсем подходящ за правене на снежен човек. Те могат да се появят при голяма надморска височина навсякъде по света, но има само едно място на земята, където това се случва редовно – сухите Анди в Чили и Аржентина, където височината е над 4000 метра. За да се получат е нужно въздухът да бъде много сух и студен. В такава ситуация част от водата в снега сублимира и минава от твърдо, директно в газообразно състояние. Когато се получи неравност някъде, това позволява да започне нормално топене в по-ниската част. Колкото е по-голяма неравността, толкова по-бързо топенето я издълбава. Накрая се получават тези снежни остриета, като най-големите могат да достигат до 4 метра височина.

Там, където езерата експлодират

а3Ако искате да се срещнете с езеро, което може да ви убие без да се наложи да влизате в него и да се давите, трябва да посетите Африка. В Камерун и на границата между Руанда и Демократичната Република Конго, лежат три смъртоносни езера – Нйос, Монум и Киву. И трите са кратерни езера, които се намират върху вулканична земя. Магмата под повърхността им изпуска в тях въглероден диоксид, пораждайки слой наситен с газа точно над дъното.


През 1984г. езерото Монум изненадващо експлодирало, създавайки облак въглероден диоксид, който задушил 37 души, живеещи наблизо. Причината за тяхната смърт останала неизвестна в следващите две години, докато езерото Нйос не избухнало на свой ред. Неговата експлозия се оказала още по-пагубна, отнемайки живота на 1700 души от близките села. Тъй като въглеродния диоксид е по тежък от кислорода, облаците въглероден диоксид изместили всичкия ставащ за дишане въздух от района, избутвайки го по-високо в атмосферата.

От тогава на двете езера са монтирани вентилационни тръби, които да отвеждат въглеродния диоксид в атмосферата постепенно, а няколко компании извличат метан от езеро Киву, използвайки го за производство на енергия.

Там, където има цунамита в планините

а4Държавата Бутан, която няма излаз на море или океан, е едно от местата в света с висок риск от вълни цунами. Поради климатичните промени, глетчерите в Хималаите се топят все по-бързо и понякога водата във високопланинските езера става толкова много, че скъсва ледените прегради, които я задържат. Това отприщва големи количества вода, които наводняват и понякога буквално помитат намиращите се по-долу села, често убивайки дузини.

Правителството на Бутан полага много усилия да намали риска от тези бедствия, източвайки контролирано някой такива езера и подсилвайки естествените ледени диги, които ги задържат. Според статистиката поне 24 от 2674-те такива езера в държавата, представляват сериозен риск.

Там, където камъните се придвижват сами

а5В Долината на смъртта в Калифорния има езеро, наречено Състезателната писта. Но там не се състезават коне или автомобили и камъни. Равното като тепсия дъно на езерото, което през повечето време е пресъхнало е набраздено от следите на камъни, включително и няколко тонни канари, които сами се местят от едно място на друго.

Съществуват няколко теории защо и как това се случва, но потвърдено обяснение все още няма. Прочетете повече за Живите камъни от Долината на смъртта.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

към част 2

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.