Разумният живот извън слънчевата система може да е често срещан

Разумният живот извън слънчевата система може да е много по-често срещан, отколкото си мислим, смятат учените, пише британското издание The Independent.

Въпреки това всеки извънземен живот във вселената най-вероятно обитава много по-различна слънчева система от нашата, намираща се много далеч от нас, заключиха изследвателите, предаде агенция Фокус.

Ново изследване разучи теоритичен близнак на планетата земя и това как той се вписва в слънчева система, в която планетите орбитират около две звезди. Такива системи се наричат от астрономите най-често „бинарни“.

Учените открили, че в 87% от случаите, тези планети са наклонени по подобен начин като Земята и са на подходяща дистанция от слънцето, което от своя страна се предполага, че е основната съставка за създаването на климат, в който да се развият сложни организми и живот.

Тези слънчеви системи могат да бъдат открити навсякъде из вселената, което предполага, че поне някои от тях може да имат и планети, където извънземният живот гледа не едно, а две слънца всяка сутрин. Всъщност слънчевите системи с една звезда в центъра, като нашата, изглеждат по-редки от бинарните.

„Системите с много звезди са чести, около 50% от всички звезди си имат „бинарна“ компания. И така това изследване може да бъде приложено към много голям брой слънчеви системи“, казва Гонгджи Ли, професор-асистент в Техническото училище по физика в щата Джорджия. Той е част от учените, участвали в изследването.

Изследователите започнали като сравнили какъв е наклона на земната ос в сравнение с Марс. Те открили, че нашите леки промени в наклонението всъщност помагат за развитието на живот тук. На Марс обаче тези изменения са много по-силни и са спомогнали единствено за унищожението на неговата атмосфера.

Те след това сравнили как Земята би изглеждала, ако се намираше в близката система „Алфа Кентавър АБ“, в която има две звезди. Новините били песимистични и там едва ли живот би се развил лесно.

„Симулирахме какво би било около други бинарни (системи), с различни маси и орбитални качества на звездите и така нататък“, казва Били Куарлес, главен разработчик в изследването.

„Цялостното съобщение обаче беше позитивно, но не и за най-близкият ни съсед“, казва още той.

Изследователите погледнали и по-далеч във Вселената. Откритията са били по-положителни за извънземния живот далеч от нашата планета, тъй като проучването показва, че „нежните“ вариации на смяната на оста на дадена планета, като тези на Земята, са далеч по-вероятни, когато се погледне по-дълбоко в Космоса.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Коя е най-голямата естествена заплаха за живота на човечеството?

Игри на разума: Нашият живот е илюзия?

Откриха място на Земята, без никаква форма на живот

Интимни подробности от живота на астронавтите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.