Предсмъртните думи на велики хора


В лицето на смъртта всеки размишлява и говори за нещо свое – някой се сбогува със семейството и приятелите си, други до края на живота си се опитват да правят това, което обичат, а трети не могат да намерят нещо по-добро от това да изрекат нещо саркастично по адрес на присъстващите.

Предлагаме на вашето внимание предсмъртните думи на личности, които по един или друг начин са оставили своя отпечатък в историята.

Рафаел, художник: «Щастлив».

1

Густав Малер, композитор:

2

Густав Малер умира в леглото си. В последните мигове от живота му той е смятал, че дирижира оркестър, а последната му дума е била: „Моцарт!“.

Беси Смит, певица:

5

„Аз си отивам, но аз си отивам в името на Господа.“

Жан-Филип Рамо, композитор:

1

Умиращият композитор не харесва това, че свещеникът пее псалми на смъртния му одър и той заявява: „За какъв дявол са всички тези химни, отче? Ти си фалшив!“

Франк Синатра, певец:

2

Morkadis

„Аз го губя“.

Джордж Оруел, писател:

3

„На петдесет всеки човек има лицето, което заслужава“.

Оруел е починал на 46-годишна възраст…

Жан-Пол Сартр, философ, писател:

4

В последните мигове от живота си Сартр, обръщайки се към любовницата си, Симон дьо Бовоар, заявява: „И аз те обичам толкова много, скъпи мой Бобър“.

Нострадамус, лекар, алхимик, астролог:

1

Предсмъртните думи на мислителя, подобно на много от неговите твърдения, се оказват пророчески: „Утре призори мене няма да ме има“. Предсказанието му се сбъдва.

Владимир Набоков, писател:

2

Освен от книжовна дейност, Набоков се интересува от ентомология, по-специално – от изучаването на пеперуди. Последните му думи са били: „Някаква си пеперуда вече излетя“.

Мария-Антоанета, кралица на Франция:

33

Настъпвайки по крака палача, който я води към ешафода, кралицата казва с достойнство: „Извинете, мосю. Аз не исках да направя това.“

Императрица Елизавета Петровна

4

Тя шашнала лекарите, когато половин минута преди смъртта си се повдигнала от възглавницата и както обикновено саркастично попитала: „Аз, какво, още ли съм жива?!“ Но… докторите не успели много да се изплашат, тъй като всичко „се оправило“ от само себе си…

Исак Нютон, физик, математик:

1

„Аз не знам как ме възприема светът. Аз самият винаги съм си се представял малко момче, свирещо на брега на морето, и забавляващо се да търси красиви камъчета и миди, докато великият океан на истината лежи пред мен неизвестен“.

Леонардо да Винчи, мислител, учен, художник:

2

„Аз обидих Бога и хората, защото в своите творби не достигнах висотите, към които се стремях“.

Ричард Фейнман, физик, писател:

3

„Да се умира е скучно“.

инфо: http://www.snews.bg/

Вижте още: 

ИСТОРИЯТА НА 8 ЛУДИ КРАЛСКИ ВЕЛИЧИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.