Прекаленото количество кафе може да увреди мозъка

Изпиването на чаша след чаша кафе може да поддържа тялото енергично и бодро, но може да има опасен ефект върху мозъка.

Пиенето на повече от шест чаши кафе на ден е свързано с 53% повишен риск от деменция и по-малък обем на мозъка, установиха австралийски изследователи.

Данните категорично показват, че високата консумация на кафе може да повлияе неблагоприятно върху здравето на мозъка, казва Елина Хипонен, съавтор на изследването и директор на Австралийския център за прецизно здраве в Университета за изследване на рака в Южна Австралия.

„Както при повечето неща в живота, умереността е от ключово значение. Много високият прием на кафе едва ли ще бъде добър за вас “, казва Хипонен.

Констатациите се основават на навиците за пиене на кафе на повече от 398 000 възрастни, участвали в дългосрочно британско проучване – включително над 17 000, които са били подложени на мозъчен ЯМР. Участниците са били наети между 2006 и 2010 г. и проследени до 2018 г.

Хората, които съобщават, че пият най-много кафе, определено като повече от шест чаши на ден, са имали „забележимо увеличение“ на шансовете за деменция – с 53% по-високи в сравнение с хората, които пият по една до две чаши кафе дневно, дори след приспособяване към начина на живот и други фактори.

Не са открити разлики в оценките сред мъжете и жените или между различните възрастови групи, пишат авторите. Колкото повече кафе пият хората, толкова повече мозъкът им се свива, показва сканирането.

Тази корелация между консумацията на кафе и обема на мозъка е особено интересна част от това проучване, казва д-р Ейми Гузик, невролог от Wape Forest Baptist Health в Уинстън-Салем, Северна Каролина и член на Американската неврологична асоциация.

Всеки изпитва известно намаляване на обема на мозъка с напредването на възрастта, но по -големи количества загуба на мозъчен обем или атрофия могат да бъдат свързани с деменция, отбелязва Гузик.

Изследването не показва причина и следствие, но по-големите количества кафе са потенциално тревожни, добавя тя.

„Всички знаем, че кафето влияе на мозъка. Чувстваме го с повишената концентрация или способността ни за внимание, когато изпием чаша кафе. Твърде много от всичко обаче, вероятно не е добро“, казва Гузик.

„Това проучване потвърждава, че може би много високите нива на прием на кофеин – над шест чаши кафе на ден – биха били притеснителни и биха били причина да говорите с Вашия лекар, ако имате проблеми с паметта.“

В проучването доказателствата за връзка между високата консумация на кафе и инсулта са по -малко силни, казва Хипонен. Всъщност лекарите обикновено не мислят за кофеина като рисков фактор за инсулт, казва Гузик. Изследването също така не открива обезпокоителни асоциации с пиенето на чай.

Предишни изследвания показват, че кофеинът има положителни ефекти върху мозъка: Той може да увеличи бдителността, да помогне за концентрацията, да подобри настроението и да ограничи депресията, отбелязват лекари в списанието Practical Neurology.

Morkadis

Умерените количества кафе изглежда играят роля за дълголетието. Кафето е основният източник на антиоксиданти в диетата на хората в САЩ и намалява риска от чернодробни заболявания.

Хората, които пият редовно, умерено количество кафе, също са по-малко склонни да умрат от диабет и сърдечни заболявания. Но много от очевидните ползи от кафето могат просто да отразяват факта, че хората, които не са добре, са склонни да пият по-малко кафе, отбеляза Хипонен.

Признаците за пиене на твърде много кафе включват безпокойство, нервност, раздразнителност, учестен пулс и безсъние. Допълнителна чаша може да предизвика мигрена.

Новото проучване не позволи на изследователите да определят какво количество кофеин е твърде голямо, но констатациите водят до поддържане на дневния прием на кофеин на 300 милиграма или по -ниско, казва Хипонен.

Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва да се ограничи до 400 милиграма на ден за здрави възрастни, което е до около четири чаши кафе. Имайте предвид, че една чаша в Starbucks обаче, съдържа около 250 милиграма или два пъти и половина това количество кафе, което е в обикновената чаша.

Една до две стандартни чаши може да са достатъчни, за да се стимулират хората сутрин, без да си създават проблеми, отбеляза Гузик.

Простото пиене на вода всеки път, когато изпиете чаша кафе, също може да помогне, тъй като свързаната с кафето дехидратация може да има вредно въздействие върху мозъка, добави Хипонен.

Кристин Къркпатрик, водещият диетолог в клиниката в Кливланд Уелнес и превантивна медицина, често препоръчва на пациентите си да се наслаждават на две до четири чаши кафе на ден, като от това количество не изпитват тревожност или треперене.

Тя също така препоръчва да започнете с цели зърна и да ги смилате – защото проучванията показват, че по този начин може да има повече ползи – и да държите под контрол захарта и сметаните.

„Кафето е богат източник на биоактивни съединения, за които е установено, че са от полза за здравето по много начини“, каза Къркпатрик.

„Но тези ползи могат да се видят в по-малки количества и проучвания като това са чудесно напомняне, че излишъкът, дори в храни, за които се установи, че са здравословни, не винаги може да бъде от полза за здравето.“

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Горещо кафе с вкусна прогноза! Изберете една чаша!

10-те най-скъпи сорта кафе в света

Чай или кафе: 7 неща, които любимата ти напитка разкрива за теб

Как да си гледаме на кафе? Значение на символите и линиите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.