Проклятието на портретите

 мона

От векове има легенди, свързани с това, че между човека и неговия портрет има мистична връзка, пише в материал на newslite.tv. Още в първобитните култури е имало забрана за рисуване на портрети.

Има много случаи, свързани с известни портрети, когато хората, изобразени на картините, мистериозно умирали. Моделите на Рембранд, които били собствените му съпруги и деца, умирали скоропостижно.

Първата жена на твореца – Саския, известна от много негови картини, починала няколко години след сватбата. Тя родила на художника четири деца, които той постоянно рисувал.

Три от тях починали още като бебета, четвъртият – Титус – починал преди да навърши 30 години. Втората жена на художника – Хендрике Стофелдс починала, след като станала муза на твореца.

Най-красивите платна на Модилиани са вдъхновени от хубостта на студентката му Жана Ебютиен. Три години, след като станала муза на Модилиани, тя се хвърля от високо и умира.

Рубенс често рисувал съпругата си Изабела и дъщеря си. Изабела починала преди да навърши 35 години, а дъщерята на художника си отишла на 12 години.

Смята се, че портретът е биоенергоинформационен фантом на човека. Затова често хората при развод и скарване късат снимките на бившите си любими. Портретът има по-силно въздействие от снимката.

Колкото по-талантлив е творецът, нарисувал портрета, толкова по-силно е злокобното му влияние. За прочутата руска картина на Репин „Иван Грозни убива сина си” позирал писателят Гаршин.

След като картината била завършена, той скочил от високо и починал. Репин завършил портрета на известния хирург Пирогов един ден, преди той да почине.

Най-прочутата картина в света – „Мона Лиза” на Леонардо Да Винчи е предизвиквала припадък в някои хора, които дълго са се взирали в платното. Известният писател Стендал дълго се любувал на картината и също припаднал.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ПРОКЪЛНАТИ ПРЕДМЕТИ, КОИТО ПОДЛУДИХА СОБСТВЕНИЦИТЕ СИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.