Проклятието на седмия син

върколак

Този мит е особено популярен в Южна Америка, в частност Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Според преданието седмият син на всяко семейство се превръщал в ужасяващо същество, което сеело хаос из селото.

В Аржентина подобното на върколак чудовище е познато като „ел лобисон“, в Парагвай го наричат „Луисон“, а в Бразилия името му е „Лобисомем“.

Според легендата седмият син показвал истинската си природа в първия петък след тринадесетия си рожден ден, а след това на всяко следващо пълнолуние се превръщал в страшен демон. Момчето било обречено да ловува и убива, докато отново не се върнело към човешката си форма.

Ужасяващото същество се хранело с екскременти, некръстени бебета и плът от наскоро починали. Според южноамериканската митология подобното на върколак чудовище било необикновено силно, а ухапванията от него предавали нечовешката зараза.

В митологията Гуарани (Парагвай) върколакът е дете на злия дух Тау и смъртната жена Керана. В накои култури съществото се приема като Смъртта, чието присъствие означава сигурна гибел за тези, които влязат в контакт с него.

Страхът от тази легенда бил толкова истински в Аржентина, че в миналото някои семейства убивали седмия си син, за да предотвратят проклятието да се сбъдне. През 1907 г. в опит да сложи край на тази ужасяваща практика, тогавашният аржентински президент започнал да осиновява седми синове. Според него това щяло да накара хората да спрат да вярват в легендата.

През 1973 г. по неясни причини традицията за осиновяване обхванала и седмите дъщери. Това било дело на президента Хуан Доминго Перон, който дори прокарал закон, задължаващ кръщаването на всеки седми син.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ПРЕДМЕТИ, ОБЛАДАНИ ОТ ДУХОВЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.