Проклятието „Смърт на Коледа“ – България изплаща кървава карма

%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f

Казват, че по Коледа се случват чудеса. Но фактите говорят, че се случват и трагедии. Само през последните седмици станахме свидетели на терористичен акт на базар в Берлин, жестоко убийство на руския посланик в Турция, на стрелба в Цюрих. Да не говорим, че само в рамките на дни загубихме великия Джордж Майкъл, актрисата Кари Фишър, станала известна с ролята си на принцеса Лея, целия академичен ансамбъл за песни и танци на Руската армия, Клод Женсак – екранната съпруга на Луи дьо Финес, рок легендата Рик Парфит от Status Quo, един от най-великите атлети в историята етиопеца Мирутс Ифтер, както и Вера Рубин – пионер в изследванията на тъмната материя във Вселената.

Всъщност мнозина вярват, че в последните дни от годината си отиват най-добрите и най-талантливите, а около коледните празници винаги се случват катаклизми и катастрофи. Факт е, че точно преди 15 години на 21 декември бе ужасяващата трагедия пред дискотека “Индиго”, при която загинаха седем деца, а десетки бяха ранени. През 2003 г. пък на 27 декември в Кербала след атака на първата база на българските войски в Ирак петима наши военни загубиха живота си. Тази година празниците бяха помрачени и от трагедията в Хитрино.

Съществуват множество различни версии защо именно около тези светли дати се случват нещастия. Според някои от най-крайните теории именно в България това са дни на трагедии, защото страната ни изплаща кървавата карма, която носим още с избиването на болярските родове от княз Борис I.

Теорията, че Покръстителя на българите всъщност е извършил огромен грях, като е убил най-знатните и най-близките си боляри, отдавна е застъпвана от духовни учители. Те проповядват, че България има да плаща още столетия кръвен данък за това зверство. Занимаващи се с езотерика твърдят, че този налог се изисква именно в дните около Коледа. Обясняват го с древния произход на християнския празник, заел мястото на много по-старите традиции, чрез които още при друидите се е отбелязвал най-късият зимен ден и преминаването към цикъл на ново начало. В древността жрици изпълнявали специални ритуали именно през този период, за да прогонят черните сили и да пропъдят злото.

И до днес в някои северни страни вярват, че в дните около Коледа изтънява границата между видимия и невидимия свят. В Норвегия се страхуват от идването на вещици и страховити същества от тъмното, а във Финландия задължително посещават гробовете на близките си. В Португалия пък вярват, че в празничната нощ душите на загубените близки се връщат при тези, които все още ги обичат и не са ги забравили. Дори и традициите да варират от страна до страна, е факт, че в много култури се смята, че краят на годината е особен период на отплащане за сторените грехове, на възмездие.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.