Психолозите обясняват как да останем спокойни по време на спор

скандал

„Конфликтът поражда опустошение в нашите мозъци. Ние сме подготвени от еволюцията да се предпазим, когато усетим заплаха. В нашия (свят), ние не се бием като язовец с койот или бягаме като заек от лисица. Но нашият основен импулс да се защитим е автоматичен и несъзнателен. „- Даян Мушо-Хамилтън

Емоционалната интелигентност („Е.И.“) се определя като „способността да идентифицирате и управлявате собствените си емоции и емоциите на другите“. Е. И. обикновено води до невъзможност да останете спокоен, което води до повече конфликти, докато високата Е.И. води до по-малко конфликти и способност да остане спокоен под натиск.

Конфликтът е неизбежна част от живота. Дори и най-готиният, най-спокойният и най-обраният човек ще почувства междуличностни сътресения в някакъв момент. В повечето случаи хората нямат никакъв контрол над случващото се в живота.

Единственият аспект на конфликта, който можем да контролираме, е това как реагираме. Това не означава, че преимуществото над този „автоматичен и несъзнателен“ процес е лесно; не е.

Но ние можем да се научим да разпознаваме, да изучим и да управляваме негативните си емоции. До известна степен можем да пренебрегнем тази вродена физиологична реакция.

Можем да се научим да бъдем спокойни по време на всеки конфликт, включително и в разгара на спор.

Ето как:

1.       Дишайте дълбоко

Защо: Способността да останете спокойни и центрирани по време на конфликт зависи от способността ви да премахнете напрежението от тялото си. Плиткото дишане е вроденият отговор на организма, когато е изправен пред стрес. Премахването на този естествен отговор и практикуването на дълбоко дишане помагат на тялото да остане спокойно.

Как: Дълбоко вдишвайте през носа, преди да издишате бавно през устата. Гладките, дълбоки вдишвания ще прекратят производството на два стрес хормона – адреналин и кортизол.

2. Концентрирайте се върху ТЯЛОТО СИ

Защо: Концентрирането върху всякакви физически усещания, които възникват в конфликт, ви позволява да ги промените. Когато фокусът ви премине към тялото, можете да усетите напрежението, плиткото дишане и т.н., които придружават стреса.

Как: Когато забележите, че тялото ви започва да се напряга, променете позицията с  неутрално състояние, като отпуснете раменете и ръцете си. Тази отворена позиция  на тялото комуникира позитивността, използвайки езика на тялото – и често разсейва и неутрализира конфликти.

3.Слушайте активно

Morkadis

Защо: Човек  инициира спор, или някакъв друг вид конфликт, ако смята, че не е изслушан и чут. Освен това е невъзможно да се разсее конфликт без внимателно и активно слушане.

Как: Когато някой говори, фокусирайте цялото си внимание върху това, което човекът казва. Игнорирайте всички мисли за изграждане на отговор. След като човекът завърши говоренето, имате необходимата информация, за да отговорите интелигентно.

4. Задавайте отворени въпроси

Защо: Въпросите с отворен край са безценни при разрешаването на конфликти. Първо, отворените въпроси показват, че слушате внимателно. Второ, този тип въпроси показват уважение към човека, като му позволяват да формулира мислите си.

Как да се научим да задаваме въпроси от отворен тип може да бъде малко трудно за някои хора. Най-лесният начин да избегнете въпроси с отговор „Да“ или „Не“ , да не използвате думите „Да“, „Не“, „Направи“ и „Не прави“, когато задавате въпрос. Вместо това използвайте думите „Какво“, „Защо“, „Кога“ и „Как“. Опитайте сега. Забелязахте ли разликата?

5. Поддържайте нисък тон

Защо: Най-лесният начин за ескалиране на конфликта е повишаването на тона/гласа ви. От друга страна, един от най-лесните начини за разсейване на конфликти е намаляването на тона ви. Нивото на тона е свързано с кръвното налягане. Когато кръвното налягане достигне определена точка, става по-трудно да се разбере какво се казва.

Как: Първата стъпка е да се разсее първоначалният гняв на другия човек. Не можете да направите това, като повишите тон. От друга страна, можете бързо да създадете усещане за спокойствие, като направите съзнателното решение да понижите тона си.

6. Приемете несъгласието

Защо: Не всеки конфликт може да доведе до приятелски или взаимно приемливи резултати. Въпреки това, можете да избегнете задълбочаването на конфликта, като учтиво се отдръпнете от разговора.

Как: Един основен закон на междуличностния конфликт е, че са необходими двама участници. Да се отдалечите от спора е подходящо при едно от две обстоятелства: (1) човекът става все по-враждебен или (2) разговорът, въпреки всичките ви усилия, не отива на никъде.

В заключение, ако не станете гуру на собственото си самосъзнание, в един момент ще се ядосвате в спор. Човешките същества са емоционални същества – и тази способност да чувстваме може да се използва или като наше предимство, или в наша вреда. Важно е също да си простите, ако трябва да действате по непристоен начин. Ние всички го правим – и всеки, който казва друго, е или глупак, или лъжец, или и двете.

Като следвате един или повече от тези шест съвета, със сигурност ще се почувствате по-уверени във всеки конфликт. В резултат на това ще използвате вашите емоции и регулирането им във ваша полза. По този начин, вие ще спечелите доверието и вярата на хората в доброто и уравновесения си темперамент.

инфо: beu.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.