Какво да правим, когато ни е лошо

депресия

12 действени съвета от психолози

1. Утрото е по-мъдро от вечерта: трябва да поспите още. Сънят лекува, успокоява и подсказва решения.

2. Направете нещо, действайте (напишете, измийте пода или мивката, разглобете, сглобете, сгответе, разчистете, подредете). Стремете се да достигнете с действията си някаква простичка целенасоченост и завършеност в малките неща.

3. Идете на дълга разходка и вижте, че светът е широк и преизпълнен с цветове и звуци. Нашата съсредоточеност върху негативното е само малка част от него.

4. Сами си измислете някакво голямо физическо натоварване, което да е по силите и възможностите на организма ви.

5. Сега си въобразете, че на ваше място в момента са трима други човеци, които са ви интересни – може да са от кръга на вашите познати или пък публични личности.

6. Измислете си игра от типа „търсим изход“. Задавате параметрите за търсене на другите – оттегляте се от тежестта на разстояние една протегната ръка. В този момент сте наблизо, но не сте вътре в проблема. Вие го разглеждате, все едно е фигура на дъска и вие се движите около него.

7. Намерете на тялото си неочаквана точка. Представете си, че с нея рисувате във въздуха, като описвате кръгове. Това е полезно упражнение, което позволява да се наруши общата центрираност и стегнатостта на тялото.

8. Напишете на себе си писмо от онова място и онова време, когато сте се чувствали добре.

9. Важно е да не си мърморите, когато ви е лошо. А да дадете воля на фината моторика: да рисувате с молив, да моделирате фигурки от пластелин, да сгънете жеравчета от хартия, да изплетете нещо малко от прежда… Ако нямате нищо необходимо за тези дейности – можете за излезете и да си купите нещо, за да се поглезите.

10. Вървете в някой малък магазин или на битака и почнете да прехвърляте през ръцете си различни предмети.

11. Обърнете се с благодарност към това нещо, което ви е вкарало в тази ситуация, която ви прилича на задънена улица, но само ви прилича на такава. Какви поуки можете да си извлечете от случващото се, за да можете успешно и с добро настроение да живеете по нататък.

12. Помислете какви приятни малки подаръчета можете да направите на околните, за да предизвикате радост в тях, усмивки на лицата им. Това ще върне и вашата усмивка. Проверено е и доказано.

инфо: spisanie8.bg

Morkadis

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.