Първите 12 обекта, включени в списък на ЮНЕСКО

Да посетите и разгледате най-важните природни и културни чудеса може да е доста трудоемко. Списъкът на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО включва повече от 1000 обекта по света и броят им се увеличава с всяка изминала година.

Все отнякъде обаче трябва да се започне и защо да не е от първите 12 обекта, включени в списъка още през 1978г.

1. Национален исторически парк Лаанси Медоуз, Канада

1

Каквото е останало от викингското селище от 11-и век в Ланси Медоуз на о. Нюфаундленд в Канада е най-ранното доказателство за първото европейско присъствие в Северна Америка.

Разкопките там са разкрили дървени постройки като онези открити в Исландия и Гренландия от същия период. Това е първото и единствено известно викингско селище в Северна Америка. То е под закрилата на канадското правителство от 1977г, а година по-късно е включено и в списъка на ЮНЕСКО.

2. Национален парк Наханни, Канада

2

Намиращ се в Северозападните територии на Канада по протежението на река Южна Наханни, този национален парк е защитен от 1972г.

В Наханни има много реки, потоци, огромни водопади, гранитни образувания, дълбоки каньони, уникални варовикови пещерни системи и доказателства за древни реки. Срещат се също 40 вида бозайници и 170 вида птици.

3. Галапагоски острови, Еквадор

3

19-те острова и околният морски резерват са част от забележителен архипелаг с уникални животни, растения и сеизмична активност, вдъхновили Чарлз Дарвин да напише своята теория за еволюцията.

Намиращи се на около 1000км от Южна Америка, където три течения се срещат в Тихия океан, Галапагоските острови са защитени като национален парк от 1959г.

4. Кито, Еквадор

Morkadis

4

Столицата на Еквадор е кръстена на местното население, което е живяло в региона преди испанските завоевания. Градът е построен през 16-и век върху руините на град на инките. Въпреки честите земетресения, историческият център на Кито е доста добре запазен.

5. Национален парк Симиен, Етиопия

5

Спиращи дъха планински върхове, дълбоки долини и редки животни могат да бъдат видени в Национален парк Симиен.

Там може да срещнете етиопски козирог (уникално за региона животно), рядката маймуна гелада и етиопски вълк. Има също леопарди, петнисти хиени, чакали и 400 вида птици.

6. Църквите на Лалибела, Етиопия

6

Във времена, когато мюсюлманските походи са пречили на християните да ходят на поклонение в Светите земи, през 12-и век крал Лалибела решил да построи „Нов Йерусалим“ в планините на Етиопия. Резултатът са 11-те средновековни пещерни църкви. Те са издълбани направо в скалите и разполагат с дълга система от проходи и катакомби.

7. Аахенската катедрала, Германия

7

Аахен в западна Германия е курортно градче още от 1-и век. След като Карл Велики поел властта през 768г, той избрал мястото за свой постоянен дом и го превърнал в религиозен и културен център.

Неговата катедрала била първата сводеста постройка на север от Алпите от античността. Тя била считана за нещо божествено. Имала бронзови врати, колони от гръцки и италиански мрамор и пищна мозайка (по-късно унищожени). Именно тук е погребан кралят.

8. Историческия център на Краков, Полша

8

Бившата полска столица води началото си от 13-и век, когато е била търговски град, разполагащ с най-големия открит пазар и един от най-старите университети в Европа.

През 1257г Болеслав Благочестиви наредил всички улици в стария град да бъдат разположени в правоъгълници, опитвайки се да обедини различните хора около Вавела – хълм, населяван още от началото на каменната ера, където се намира й кралския дворец.

9. Солните мини във Величка и Бохня, Полша

9

Тези мини са отлични примери за миньорските техники от 13-и до 20-и век, но в техните шахти има много повече от просто сол.

Местата, откъде се е добивала някога солта са превърнати в складове, работилници и параклиси, в които има статуи и красиви декорации. Туристи посещават мините още от началото на 19-и век.

10. Остров Горе, Сенегал

10

От 15-и до 19-и век около 20 милиона африканци са преминали през остров Горе, най-големият център за търговия с роби на африканския бряг.

Владение първо на португалците, а след това на холандците, англичаните и французите, островът се намира само на 3км от континента и на него могат да бъдат видени богатите къщи на търговците и ужасяващите клетки, в които африканците са били държани преди да отпътуват за Америка.

11. Национален парк Меса Верде, САЩ

1

Забележителните постройки на народа пуебло в югозападната част на Колоради са защитени в рамките на националния парк Меса Верде. На 2400м надморска височина все още могат да се видят постройки от 6-и век.

12. Национален парк Йелоустоун, САЩ

2

Първият национален парк на САЩ е учреден през 1872г и днес представлява една от малкото големи, недокоснати екосистеми в северното полукълбо.

В Йелоустоун има повече от 10000 геотермални зони – около половината от всички по света. Красят го още над  300 гейзера, вулкан и много водопади.

Паркът е дом на малцината оцелели индивида от свободно живеещите бизони, които някога са бродели по Големите равнини.

инфо: lifebg.net

Вижте още: 

5 НЕВЕРОЯТНИ ОТКРИТИЯ, КОИТО НАУКАТА НЕ МОЖЕ ДА ОБЯСНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.