Пътуване във времето – митология и съвременна наука

pixabay.com

Концепцията за пътуване във времето е вълнувала умовете на мнозина. Филмовото изкуство изобилства с научно-фантастични продукции, в които пътуването в миналото или бъдещето е основният сюжет. Макар, че мнозина смятат, че това е абсурдно, някои от най-блестящите учени в света са изследвали този въпрос и могат да дадат отговор дали някой ден пътуването във времето може да бъде реалност.

Един от най-известните гений на нашето време Алберт Айнщайн ни казва, че миналото, настоящето и бъдещето съществуват едновременно. Всеки, който е запознат с основите на Теорията на относителността знае, че времето е относително, а не абсолютно, както е смятал някога Нютон. Според Айнщайн, ако имаме подходящата технология, например много бърз космически кораб, ние бихме били в състояние да пътуваме във времето. Добре известен е мисловният експеримент с двамата братя близнаци. Единият от братята става космонавт и излита с ракета, която се движи с много голяма скорост, толкова голяма, че почти достига скоростта на светлината. Той отива, до най-близката до нас звезда Проксима Кентавър, която е само на 4,22 светлинни години, т.е. братът космонафт ще пътува да речем около 10 години в двете посоки. Когато обаче се върне на Земята, неговият брат отдавна ще е умрял. За него са минали 10 години, но на Земята ще са изтекли стотици.

Ако обаче пътуването във времето наистина беше възможно, човек трудно може да си представи, какво би означавало това за човечеството, защото, който има силата да се движи във времето, той ще има и силата да променя историята. Въпреки, че това звучи като много привлекателна идея, би било невъзможно да се знаят последствията от всяка промяна на минали събития и отражението им върху бъдещето.

Концепцията за пътуване във времето в митологията

В множество древни текстове се говори за пътуване във времето. Например в индуистака митология има история за цар Раивата Какудми, който пътува във времето за да се срещне със създателя Брахма. Това пътуване продължило доста дълго, защото според легендата, когато Какудми се завърнал на Земята били минали 108 юги. Според индуисите една юга е равна на 4 милиона години. Обяснението, което Брахма дал на Какудми, е че времето протича различно в различните нива на съществуване. Друг подобен мит може да се намери и в Корана. Става въпрос за група млади християни, които през 250 г. се опитвали да избягат от религиозно преследване и с Божията помощ се оттеглили в пещерата Ал-Кахф, където Бог ги приспал. Когато се събудили установили, че са спали 309 години. Интересно е да се отбележи, че тази история съвпада и с християнската история за седемте спални, с някои малки разлики (повече за този мит може да прочетете статията ни тук).

Друга история за пътуване във времето идва от японската легенда за Урашима Таро. Според нея Урашима Таро посетил подводният дворец на бога на драконите Рюджин. Той останал там само три дни, но когато се върнал на повърхността, там вече били минали 300 години.

В будисткият текст Пали Канон, който е един от трите велики канона на будизма е написано, че в небето на тридесетте Деви (мястото на боговете) времето минава с различен ход. Сто земни години били равни на само един ден за тях. Разбира се в различните митологии има и още много различни разкази и концепции за пътуване във времето.

Какво казва науката по въпроса с пътуването във времето

Вероятно най-известният пример за пътуване във времето е прочутият експеримент Филаделфия. Той се провел през 1943 г. и целта му била да направи американски боен кораб невидим за радара. Нещо обаче в този експеримент се объркало кошмарно и корабът не изчезнал само за рада, а изчезнал въобще. Той се телепортирал до Норфолк и се върнал назад във времето за 10 секунди. Когато корабът се появил отново, някои от членовете на екипажа били буквално вградени в корпуса на кораба, други развили психични разстройства, а някои пък изчезнали напълно. Според източници Никола тесла, който по това време е бил директор на инженерно-изследователската дейност в Американската радио компания, е участвал в този експеримент, като е направил всички необходими изчисления, чертежи и някое от техническото оборудване необходимо за провеждането на експеримента. Тесла обаче умира няколко месеца преди самият експеримент да бъде проведен.

През 1960 г. ученият отец Алфредо Пелегрино Ернети, твърди, че е разработил машина, която може да ни даде възможност да виждаме в миналото. Нарекъл я Хроновизор. Според неговата теория всичко, което се случва в реалността оставя един вид енергиен белег, който не може да бъде унищожен или заличен. Според него, той разработил тази машина, която може да открие и пребразува тази енергия в образ. Нещо подобно на телевизор, който предава от миналото. Ернети умира през 1996 година. Какво обаче, се е случило с неговата машина. Според американският учен Бейрд Спалдинг машината, която изобретил Ернети наистина е съществувала, дори още повече, според него Ернети се върнал назад с векове и гледал любимата си пиеса „Тиест“ играна в Древен Рим, а също така и слушал проповедите на самия Исус Христос. След това повече никой не чува нищо за това. Вероятно границата на търпението на Ватиката е била премината и те са се погрижили всичко да бъде потулено и забравено.

Друг кандидат за пътуване във времето е така нареченият спорен експеримент Монтаук. Дали обаче проектите Монтаук и Филаделфия въобще са се състояли някога все още е процес на обсъждане. Разбира се няма абсолютно нищо чудно, военните да проявяват интерес относно възможността за пътуване във времето и съответно да отделят голям ресурс за проучване и евентуално експериментиране с пътуване във времето.

През 2004 г. Марлит Полман кандидатства за патент за метод на гравитационно изкривяване и изместване на времето. Полман е учен, инженер и член на Mensa. През 2012 г. пък Уасфи Алшдайфат пък подал патент за машина, която компресира и разширява времето и може да бъде използвана за пътуване във времето.

Според физикът проф. Роналд лорънс Маллет от Университета в Кънектикът, който работи върху концепцията за пътуване във времето, базирана на теорията на относителността на Айнщайн е обсолютно убеден, че пътуването във времето е възможно. Още повече, той смята, че човек ще може да пътува във времето още през нашият век. Брайън Кокс, който е учен в областта на физиката на елементарните частици смята пък, че пътуването във времето е възможно но само в едната посока.

Накрая ще споменем и за една мистериозна история свързана с директора на Иранският център за стратегически изобретения Али Разеки, който заявява, че е разработил устройство, което може да ни прехвърли с между 3 до 5 години в бъдещето. Тази история изчезва от интернет само няколко часа след публикуването й.

Morkadis

На теория пътуването във времето е възможно макар и да е трудно за разбиране. Дали обаче изследванията, които споменахме в тази статия ще ни приближат към възможността някой ден наистина да пътуваме във времето ще ни даде отговор бъдещето. Единствено за което обаче, трябва да се надяваме, ако тази технология един ден стане реалност тя да не попадне в грешните ръце.

източник: drevnite.com

Вижте още:

Хипотеза: Млечният път – гигантски тунел в пространство-времето?

„Тук и сега”, или съществуват ли време и пространство

Индивидуалното съзнание е способно да предизвика изменение в структурата на пространство-времето

Мистично оръжие: Нацистката камбана, която превъзмогвала времето и пространството

Сергей Пономаренко: Мистериозният пътешественик във времето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.