Ревю на “Кратки отговори на големите въпроси“ от Стивън Хокинг

Когато британският астрофизик Стивън Хокинг ни напусна на 76-годишна възраст през месец март 2018 година, науката, а и човечеството като цяло, загубиха един от своите най-брилянтни умове. Побеждавайки многократно прогнозите за продължителност на своя живот, страдайки от тежкото заболяване амиотрофична латерална склероза, Хокинг оставя след себе си рядко срещано наследство. Освен многото му трудове и идеи, един от най-големите му подаръци за хората е приноса му за популяризиране на науката в световен мащаб.

Книгата на Стивън Хокинг “Кратка история на времето” от 1988 година е един от неговите най-известни литературни трудове. Едно от най-ценните достойнства на тази книга е нейната достъпност. Осъзнавайки, че масовият човек трудно би могъл да възприеме подобен труд, ако той е написан на стриктно научен език, Стивън Хокинг пише “Кратка история на времето” по възможно най-достъпен и разбираем начин за обикновените хора. Именно на това се дължи и масовият успех на книгата и широката ѝ популярност.

Последната книга на Стивън Хокинг “Кратки отговори на големите въпроси” вече е налична и на български език. Издадена посмъртно след кончината на британския учен, тя съдържа есета, лекции, речи и въпроси, които покойният физик си задава в залеза на своя живот. Не знаем дали това ще се превърне във вашата любима Стивън Хокинг книга, но сме абсолютно убедени, че няма причина да не я прочетете. Написаното в нея е плод на мислите на един от най-великите умове на последното столетие, като и този път Хокинг задава някои съществени въпроси.

Темите, които Хокинг засяга

Развитието на изкуствения интелект е тема, която Стивън Хокинг често засягаше приживе. В книгата, например, той заявява следното: “Нашето бъдеще е състезание между растящата сила на технологията ни и мъдростта, с която я използваме. Нека бъдем сигурни, че мъдростта ще спечели”. Хокинг е абсолютно категоричен, че сред най-големите опасности за оцеляването на човечеството са ядрените бойни глави, изкуственият интелект, генетичното инженерство и глобалното затопляне. Междувременно той е категоричен, че ако човечеството иска да оцелее “още поне милион години”, то трябва да изследва Космоса по начин, по който никога досега не сме го правили.

Разбира се, изкуственият интелект и опасностите пред човечеството не са единствените въпроси, които астрофизикът засяга в своя финален литературен труд. Както и в други книги на Стивън Хокинг, читателите черпят ценни мисли относно теми като съществуването на Бог, началото на Вселената, пътуване във времето, наличието на извънземни форми на живот, черните дупки и други. 

Едно от най-важните становища, които Стивън Хокинг отправя в своята “Кратки отговори на големите въпроси”, е убеждението, че “до 50 години ще знаем какво точно се е случило по време на Големия взрив и ще разберем как е започнал животът на Земята.” 

Стилът на писане, който Хокинг използва

 

Подобно на повечето други Стивън Хокинг книги след безспорния бестселър “Кратка история на времето”, “Кратки отговори на големите въпроси” е поднесена на читателите по същия интуитивен и разбираем начин, позволяващ ни да вникнем в написаното, без да сме вещи в науката и нейната терминология. Книгата включва пролог от актьора Еди Редмейн, който спечели “Оскар” именно за ролята си на Стивън Хокинг във филма “Теорията на всичко”. Специално усещане за читателя оставя и епилогът, написан от дъщерята на покойния учен Люси Хокинг.

Тъй като “Кратки отговори на големите въпроси” е книга, съдържаща различни разсъждения на Стивън Хокинг от неговите лични архиви, неговите колеги и приятели, стоящи зад създаването ѝ, полагат огромни усилия да “навържат” всичко по възможно най-добрия начин. На моменти книгата претърпява специална редакция по отношение на избора на думи и синтаксиса, за да бъде стилът максимално “постоянен” и достъпен за четене. Добавени са и някои преходни пасажи, които да позволят на читателите да преминат от едно място на друго по най-гладък начин.

В “Кратки отговори на големите въпроси” има параграфи, първоначално предазначени за аудиенции с високи научни знания, които са редактирани така, че да бъдат разбираеми за обикновените читатели. В тази книга някои от научните хипотези на Стивън Хокинг са далеч по-достъпни за нас, отколкото в предишни негови литературни трудове.

Предупрежденията, които Хокинг отправя 

Както вече посочихме по-рано в нашето ревю, в залеза на своя живот Стивън Хокинг все по-често предупреждаваше човечеството за опасностите от развитието на изкуствения интелект. Сякаш говорейки за сюжет от популярния филмов франчайз “Терминатор”, Хокинг предупреждава за моментите, в които машините ще станат по-умни от нас. И какво би могло да последва от всичко това.

Говорейки по този въпрос, Стивън Хокинг винаги е оставял “вратичка” на хората, заявявайки, че “възходът на изкуствения интелект може да бъде най-доброто нещо, което ни се е случвало, но и най-лошото”. И че всичко зависи от мъдростта на човечеството и начина, по който ще подходим към това.

Сред останалите по-интересни прогнози на легендарния астрофизик е теорията му, че в бъдеще богатите ще имат възможността и нужната технология да се превръщат в “супер хора”, а в унисон с все по-нарастващото внимание към този въпрос, ученият разсъждава и върху сякаш вече сигурно изглеждащото обезлюдяване на нашата планета. Хокинг е на мнение, че това може да се случи по два възможни начина – опустошаваща ядрена война или последствията от всичко, което причиняваме на околната среда с всеки изминал ден.

Morkadis

Завършваме ревюто си на тази книга с един от нашите любими Стивън Хокинг цитати, които са поместени в края на глава 10 на “Кратки отговори на големите въпроси”: “Помнете да гледате към звездите, а не към краката си. Опитайте се да си обяснявате какво виждате и защо Вселената съществува. Бъдете любопитни. И независимо колко труден ви изглежда животът, винаги има нещо, което можете да сторите, за да успеете. Важното е да не се предавате. Дайте свобода на своето въображение. Оформете бъдещето.”

Вижте още:

10 малко известни факта за живота на Стивън Хокинг

Стивън Хокинг: Предстои да се появи раса от суперхора

Стивън Хокинг: Силният човек, който завинаги се гмурна във Вселената

Самосъжалението е загуба на време: Удивителната история на Стивън Хокинг

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.