Речта е пряко свързана със здравето и финансовото благополучие

Кармата се определя от думите ни

Умението да се говори и слуша се изучава много сериозно във всички бизнесучилища. Дори в престъпния свят, за да се издигнеш в гангстерската йерархия, трябва да можеш да контролираш езика си. Още Буда е казал, че човек може да бъде убит с една дума. Три минути гневни реплики могат да разрушат едно десетгодишно приятелство. Думите силно влияят върху кармата. Човек може дълги години да се занимава с духовно израстване и благотворителна дейност, но ако избухне срещу съратник дори за кратко време – може да разруши всичко, градено до момента и да деградира в по-ниски форми на живот.

Ведическата астрология казва, че сенчестата планета Кету е отговорна за престъпленията. Кету е планета, която управлява бързите реакции, произтичащи от импулсивността. Кету също така дава и освобождение. Но в негативен аспект тя наказва за обиди и неуважителна реч, бързо лишавайки човек от всичко, което е постигнал в духовен и материален план.

Във ведическата цивилизация всеки човек усвоявал умението да следи речта си много внимателно. Докато човек не проговори, е трудно да го характеризираме. Глупакът може да бъде разпознат по говора си. Както и мъдрецът. Речта има много силна енергия. Експертите по фина визия казват, че хората, които произнасят нецензурни думи, говорят грубо и обидно, веднага получават черно петно ​​на определено място по финото тяло, което след година-две може да се превърне в тумор.

Езикът ни е даден за четене на молитви, произнасяне на мантри и обсъждане на теми, които ни доближават до Божественото. В реда на нещата са и битовите разговори, практическите въпроси и милите думи, разменени с близки хора. Но, най-важното, което трябва да се знае при всички разговори: не прекалявайте. Аюрведа казва, че речта е проява на прана. Прана е жизнената сила, универсалната енергия. Колкото повече прана, толкова по-здрав, успешен, харизматичен и хармоничен е човек. Така че, на първо място, прана се консумира, когато човек говори. Особено когато някой критикува, осъжда, злослови, псува. Според статистиката 90% от всички кавги се дължат на това, че говорим лошо за някого.

Най-успешни са тези хора, които говорят приятно и умеят да контролират речта си. Бхагавад-гита казва, че строгостта на речта е способността да се говори истината с приятни думи. Хората, които говорят грубо, заемат последните места във всички йерархии. Това важи и за отделните държави. Страните с висока култура на речта са по-успешни и могъщи – както икономически, така и политически. Въпреки че навсякъде е започнал процес на културна дегенерация, която включва и деградация на културата на речта. А това се отразява както на икономиката, така и на духовния живот като цяло. На изток човек, който просто не може да контролира речта си, се смята за много примитивен, въпреки че на запад, персона с подобни характеристики, може да е професор.

Ако критикуваме някого, ние поемаме негативната карма и лошите качества от характера на този човек. Така действа законът на кармата. А също така придобиваме и положителните качествата на човека, когото хвалим. Ето защо, Ведите призовават винаги да се говори за Бог и светиите и думите ни да са за тяхна възхвала. Това е най-лесният начин за придобиване на божествени качества и доближаване до висшите материи. Тоест, ако искате да придобиете някакви качества, просто трябва да прочетете за някой светец, който ги притежава или да обсъдите делата и образа му с някого. Отдавна е забелязано, че придобиваме качествата на човека, за когото мислим и следователно говорим. Много психолози съветват да мислим и да говорим за успешни, светли и хармонични хора. Но колкото повече егоизъм и завист носим в себе си, толкова по-трудно ни е да говорим хубави неща за някого.

Трябва да се научим да не критикуваме никого. Имах един пациент, който според хороскопа трябваше да има тежко заболяване в една определена година, но при него всичко беше наред. Попитах го какво е започнал да прави, как живее. Каза ми, че си обещал, че няма да критикува никого. Забелязал, че животът му се е подобрил, духовната му практика е достигнала ново ниво.

Как речта работи с нашата карма? Махабхарата казва, че ако сте планирали нещо, възнамерявате да предприемете определени действия – не споделяйте с никого решенията си преди да сте ги изпълнили. След като го кажете, шансът да стигнете до победен край е 80% по-малък, особено ако сте го споделили с ревнив, гневлив или алчен човек. Защо хората, които говорят малко и изглеждат съзерцателно потънали в себе си постигат повече? Те не губят енергията си чрез празни приказки.

Друго просто правило, свързано с речта е, че ако сме направили нещо добро на някого и се похвалим пред другите, то в този момент губим положителната карма и всичките си плодове на благочестие, които сме спечелили с този акт. Самохвалците постигат малко. Затова никога не трябва да се хвалим с постиженията си. „…лявата ти ръка да не знае какво прави дясната ти“ (Евангелие от Матей, 6:3).

източник: spisanie8.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.