Ритуали и суеверия, свързани с българската сватба

сватбаБългарската сватба включва редица ритуали и суеверия, някой, от които са останали в миналото и днес се разказват само като легенди

Много от ритуалите на традиционната българска сватба вече не се практикуват, но има и такива, които са се запазили едва ли не от векове.

Българската сватба започва със сватосването, обичай, който днес не се изпълнява. Сватосването се е изпълнявало късно вечер, за да се избегне неприятна ситуация при евентуален отказ. Сватовете отиват в дома на момата, за да я искат и ако „я дадат“ следва почерпка, като по традиция сватовете идват поне по два пъти, за да получат положителен отговор.

Едно от нещата, които се е запазило и до днес е булката да носи нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем.
Нещо старо символизира неразривната връзка между булката и семейството й. В повечето случи това е старо семейно бижу – на майката или свекървата.

Новото символ на щастливия семеен живот, като самата булчинска рокля се смята за този символ на новото и светлото бъдеще.

Синият цвят е символ на чистотата и вярата, че новото семейство ще е здраво и щастливо дълги години.

Нещо назаем се носи, за да знае булката, че има близки и приятели, на които може да разчита, когато има нужда.

Има редица суеверия, които водят началото си от преди векове, но де спазват и до днес макар и с някой промени.
Както в миналото, така и сега булката трябва да има червен конец против уроки, тъй като всички нея ще гледат и ще й се възхищават. Когато бъде изведена от дома си булката стъпка с десния крак, за да повлече късмета след себе си.

Поне 3 дни след сватбата булката не трябва да посещава бащиния дом и не трябва да гледа назад, след като излезе. До раждането на първото дете в семейството роклята не трябва се пере.

Носейки вола булката се предпазва от злите духове, които могат да й отнемат щастието и за това се вдига след сватбата, когато духовете не могат вече да попречат да се състои.
За всяка годишнина от сватбата има определен ритуал и се подаряват съответните подаръци.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

ПЕТ ВЕЧНИ СУЕВЕРИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 2 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.