Ритуали, обичаи и традиции на гърците

1

Гърция е страна с изключително богат бит и култура. Разбира се, това се дължи на факта, че историята на тази страна се простира няколко хиляди години преди нашата ера, което е и причина именно Древна Гърция да се смята за „люлка на цивилизацията”.

По време на продължилото столетия османско присъствие в Гърция, Гръцката православна църква успява да съхрани религията, езика, традициите и обичаите. През годините на войни, църквата успява да опази важни елементи от народната култура и църковни празници със своите регионални особености.

Може би една от най-характерните традиции на гърците е чупенето на чинии. Този на пръв поглед странен обичай идва от древна практика за смиряване на веселбата, понеже жертваш имущество. В продължение на вековете това се изкривило в демонстрация на богатство – колкото повече имущество пожертваш, толкова по-голяма ти е веселбата.

Така че, колкото повече чинии, толкова по-заможни празнуващи. Тук идва и втората линия, която е по-късна и характерна за периода на Средновековието. Най-богатите могат да си позволят да не мият посудата, а направо да я изхвърлят.

Традиционният гръцки сватбен прием е огромно празненство, което може да продължи цяла нощ, а защо не и няколко нощи. Има много веселие, пируване, пиене и танци, в които е включен и традиционният гръцки танц сиртаки. Чинии се разбиват на пода, хвърлят се пари на музикантите – всичко това предизвиква късмет на младото семейство. Всъщност, тъй като са православни християни, гръцките сватбени обичаи доста приличат на българските.

Най-важният религиозен празник в Гърция е Великден. По време на Големият вторник на масите на гръцките домакинства се слагат задължително сладки бисквитки, носещи името „Koulourakia“. На Разпети петък повечето магазини са затворени, тъй като е ден за траур.

Сигурно няма да се изненадате, че на гръцкия остров Корфу хората хвърлят керамични изделия от балконите си на първия ден от Великден, защото чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

10 СТРАННИ НЕЩА, КОИТО СЕ СЧИТАТ ЗА СЕКСИ В НЯКОИ ДЪРЖАВИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.