Русия започна да създава технологии за пътуване извън Слънчевата система

Изображение: pixabay.com

Ще изпраща тежки кораби в бъдеще до далечни планети

Русия работи върху ядрен космически двигател, за да изпраща тежки кораби в бъдеще до далечни планети на Слънчевата система и извън нея, заяви в радио интервю  Дмитрий Рогозин, генерален директор на „Роскосмос“, цитирано от „Поглед“.

„И само този вид мощен потенциал на двигателите, който дава възможност йонният двигател да работи, само това ще позволи на кораба да достигне до планетите на Слънчевата система и може би в бъдеще да излезе от Слънчевата система“, заяви Рогозин.

Той обясни, че е невъзможно да се лети до далечни планети на традиционните химически двигатели – кислород-керосин или водород. „Това е пътят към развитието на ядрената космическа енергия“, каза ръководителят на държавната корпорация.

Експертите на Roscosmos работят върху създаването на транспортен и енергиен модул (TEM), базиран на ядрена енергийна задвижваща система от клас мегават (NED). Предвижда се изграждането на технически комплекс за подготовка на спътници с ТЕМ в космодрома „Восточный“ с въвеждането му в експлоатация през 2030 година.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Мисия с хора до Марс: техническа възможност има, но перспективите са далечни

10 умопомрачителни факта за космоса

Червеивите дупки хвърлят сенки в космоса

Експерт призова: Трябва да заселим Космоса!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.