Сблъсък между две галактики ражда Слънчевата система

Едно събитие в колосален мащаб – сблъсък на две галактики – може би е проправило пътя за раждането на нашата Слънчева система.

Звездното образуване в Млечния път, обхващащо времето, когато Слънчевата система се е родила преди повече от 4,5 милиарда години, най-вероятно е предизвикано от сблъсъка между нашата галактика и по-малка, наречена Стрелец, съобщават учени.

Такива сблъсъци обикновено не включват директни колизии между звезди, но те могат да създадат условия за образуване на нови звезди, например чрез усилване на количеството газ в галактиката или събиране на газови облаци.

Двете галактики за първи път се сблъскват преди повече от 6 милиарда години. Оттогава Стрелец – галактика „джудже“, 10 000 пъти по-малко масивна от Млечния път – два пъти е минавал през огромния диск на нашата галактика, съдържащ повечето от 100 милиарда звезди. И трите галактически взаимодействия са били свързани с избухването на процеси на формиране на звезди в Млечния път.

Данните от космическата обсерватория „Гая“ на Европейската космическа агенция разкриват продължителен епизод на образуване на звезди от 6.2 милиарда до 4.2 милиарда години, свързан с първоначалния сблъсък. Два други звездо-образуващи скока, свързани с галактическия сблъсък, достигат своя връх преди 1,9 милиарда години и преди 1 милиард години, всеки от които продължава няколкостотин милиона години.

„Това всъщност не е сблъсък като автомобилна катастрофа“, казва астрономът Томас Руис-Лара от Института за астрофизика в Испания, водещ автор на изследването, публикувано в списанието Nature Astronomy.

„Някои части на Стрелец и Млечния път се пресичат, но звездите не се сблъскват. Сблъсъкът между звезди е бил наистина много рядък. И той нарушава постоянното темпо на формиране на звезди в нашата галактика“.

„След сблъсъка, ние имаме добавянето на материал, газ от Стрелец, който увеличава количеството газ в нашата галактика, за да се образуват нови звезди. Второ, имаме директен сблъсък между газови облаци от Стрелец и Млечния път, задействащ образуването на звезди,“ – казва Лара. „И трето, гравитационните нестабилности, предизвикани от взаимодействието, могат да задействат образуването на звезди“, добави Руиз-Лара, „причинявайки „пулсации“ в плътността на газообразната междузвездна среда“.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Чуйте „песента“ на Земята в слънчева буря

Разумният живот извън слънчевата система може да е често срещан

Палас – най-бруталният обект в Слънчевата система

Чърчил в секретно есе: Не мисля, че сме най-висшата раса в Слънчевата система

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.