Свойствата на психиката могат да се променят с обикновена вода

водаНякои свойства на психиката могат временно да се изменят  без силнодействащи препарати или електромагнитно лъчение. С помощта на обикновена вода!

Хората често са недоволни от себе си. Някои полагат особени усилия, за да погледнат на света различно и да открият скрити възможности в себе си. Те ходят по планините, посещават тренинги или „отварят чакри“. Целта им е да станат други хора, подобрена версия на себе си.

А тъй като желанието за собствен ъпгрейд в хората е неизчерпаемо, развитието на науката помага то да се реализира с плашеща ефективност. Макар в бъдеще да е възможно на повишено търсене да се радват кратковременните изменения на личността.

Това е удобно в ситуации, изискващи качества, които не притежавате. Например срамежливият човек за час се превръща в оратор и непринудено излиза пред многобройна аудитория. Това реално може да се очаква още в нашия живот и такава прогноза не изисква излишни фантазии.

Понеже някои свойства на психиката могат да се изменят още днес. Без ефективни препарати или електромагнитно въздействие.

За болни

Ако човек проявява неоправдан оптимизъм, много лесно може да се върне на земята. Необходимо е да се промие левият му слухов канал с малко количество студена вода. След тази безопасна и безболезнена процедура човек започва да оценява ситуацията по-реалистично.

И нещата не опират до изпитвания дискомфорт – промиването на дясното ухо не дава такъв резултат. Възприемането на околния свят се променя от стимулацията на дясната долна предна гънка. Вливайки вода в лявото ухо, вие стимулирате някои зони от дясното полукълбо на мозъка (и обратното).

Такъв експеримент са провели учени от Лондонския университет съвместно с техни колеги от университетите в Базел и Цюрих.

Някои болни в резултат на неврологични нарушения напълно игнорират едната половина от пространството. Ако им предложите да нарисуват циферблат на часовник, те ще начертаят окръжност, но ще я запълнят с цифри само от едната страна – да речем 12−1-2-…6. След калорични проби в лявото ухо те рисуват циферблат в напълно нормален вид. Игнорирането временно изчезва, възприеманият свят се разширява двойно.

При подобен синдром – анозогнозия – болният не осъзнава (и отрича) наличието на проблем, например дефекти на  зрението или парализа на крайниците. Когато ухото на такъв човек бъде промито, той временно се преобразява – започва да разпознава парализираната си ръка и признава нейната неподвижност.

Макар ефектът да не трае дълго, калоричната проба е способна да подобри възприемането на реч при афазия (нарушение на речта поради поражение на речевата мозъчна кора), да намали фантомните болки и дори да снеме симптомите на мания в ситуации, когато не помагат нито антипсихотични препарати, нито електроконвулсивна терапия.


Всички тези резултати от толкова проста процедура са предизвикани от стимулирането на няколко зони от мозъка чрез въздействие на рецепторите на вътрешното ухо. Но най-неочакваните следствия от промиването на ушите учените започнали да откриват наскоро, докато работели със здрави доброволци.

И за здрави

Неврофизиолози от университета на Берн (Швейцария) установили, че калоричната проба може да повлияе на желанието да се извърши покупка. В техния експеримент около четиридесет млади жени избирали стоки, които са готови да придобият.

Morkadis

Ако доброволката изучавала каталога след вливането на студена вода (20°С) в лявото ухо, привлекателността на стоката намалявала и количеството покупки на дамата значително се снижавало. Топло вливане не оказвало такова действие.

Калоричната проба демонстрира колко тясно е свързано всичко в мозъка. Промивката действа на вестибуларната система, соматосензорните области, възбуждението може да достигне участъци, свързани с емоциите и мотивацията.

Експериментът с клиентките бил особено интересен с това, че на влияние се подлагал съзнателният избор на човека. Освен това се оказало, че той зависи от температурата в района на вътрешното ухо!

Получава се, че дори до висшите психични функции на човека може да се получи достъп от напълно неочаквани места. От което, разбира се, човечеството няма да пропусне да се възползва. Пазете си ушите!

Калоричната проба

Промиването на слуховия канал е стар метод, добре известен на невролозите под названието „калорична проба“. Главата на пациента е обърната назад под определен ъгъл, в слуховия канал чрез гъвкава тръбичка постепенно се подават от порядъка на 20 мл вода, която след това изтича обратно.

В зависимост от избраната температура водата води до охлаждане или нагряване на течната среда на вътрешното ухо, което предизвиква конвекционно преместване на ендолимфата в хоризонталния полукръгъл канал, дразнейки неговите рецептори.

Обикновено тази проба се използва за диагностика на вестибуларния апарат (английското ѝ название е Caloric vestibular stimulation, CVS). Но потенциалът на тази процедура е доста по-висок. Специалистите са открили, че тя стимулира отделни мозъчни зони и позволява да се въздейства на когнитивното и психическото състояние на човека.

„От гледна точка на бихейвиоризма всяка покупка е борба между удоволствието и болката: удоволствието от придобиването на вещ и болката от раздялата с парите при покупката. На едната страна на везните е привлекателността на вещта, на другата – сравнението на цената и максималната сума, която е готов да плати купувачът.

Калоричната проба не влияе на максимално възможната цена, но възбужда активността на островния дял на мозъчната кора. Островният дял обикновено отговаря за сигналите на отвращение, което намалява привлекателността на вещите и така намалява вероятността за покупка“, коментира Фред Мъст, професор от Бернския университет и ръководител на Катедрата по когнитивна психология, възприятие и методология към Института по психология.

Вижте още: 

РЕЦЕПТА НА ДИМКОВ: НЯКОЛКО ЧАШИ ГОРЕЩА ВОДА ЛЕКУВАТ!

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.