Силно земетресение разтресе Гърция, събуди и половин България

земетресение

Земетресение с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер разтресе Гърция близо до границата с България и Македония.

Трусът е усетен и у нас. Земетресението е усетено рано тази сутрин около 6.24 ч.  Епицентърът му  е бил на около 30 км югозападно от Петрич и на около 160 км южно от София, извън територията на страната, край Дойранското езеро на територията на Гърция. Дълбочината му е била 10 км.

По-рано през нощта е имало и други, по-слаби земетресения.

„Трусът е в близост до Дойранското езеро. Най-близко разположеният у нас град е Петрич, където е усетен най-силно. Магнитудът е около 5,2 по Рихтер. Засега в района на града няма данни за разрушения, а хората са относително спокойни”, обясни за „Здравей, България”  по Нова телевизия сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев.

По думите му обаче въздействието на земетресението е като от 6 по Рихтер. То е умерено по сила и в долната граница, така че хората не трябва да се притесняват. Според проф. Ботев не се очаква по-силен трус от този.

Трусът е усетен силно в продължение на няколко секунди в различни градове в страната – Благоевград, София, Пловдив, Асеновград, Кюстендил, Пазарджик, Сандански, Хасково, Гоце Делчев и други.

По думите на кмета на Петрич Димитър Бръчков към този момент няма данни за материални щети в града. Няма сигнали и към Спешна помощ и пожарната.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Всемирният Потоп е истина, променила коренно живота на хората

Най-смъртоносните земетресения от началото на XX век до днес

Учен предрече гибел на Америка от мегаземетресение

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.