Символика и значение на белия цвят

pixabay.com

Белият цвят предизвиква у повечето хора усещане за лекота и тишина‚ хлад и светлина. Това е цветът на искреността‚ идеала‚ въображението и мечтите‚ символ на истината и невинността.

Интересен факт е, че в почти всички религии и митологии символиката на белия цвят се припокрива, тъй като се свързва с чистотата, вярата, доброто и справедливостта. Разбира се, и това правило има изключения – някои африкански племена асоциират този цвят с небитието и страха.

Според Петър Дънов чрез белия цвят човек изразява готовността си да служи на Бога без никакви външни правила и норми. Бели са чистата душа, ангелите, свежестта и пролетта.

Източната наука Фън Шуй пък съветва една стена в спалнята на новородено бебе задължително да е боядисана в бяло, за да няма малкото проблеми със съня.

Що се отнася до българските традиции, в Източните Родопи има обичай да се прави сватбена маска на булката с бяла боя и цветни мъниста.

От друга страна обаче, макар и рядко, бялото е свързвано и със смъртта. В Странджанско векове наред траурът е бил в бяло, защото хайдутите, които отивали към бесилото, са били облечени с бели ризи.

За белия цвят животът и смъртта са равнозначни. С бялата светлина се назовава светът‚ а с белия мрак – царството на смъртта.

Поради тази причина бялото яйце е символ на живота‚ а белият саван – на смъртта. Белият цвят в еднаква степен означава плодородието и безплодието‚ интереса към живота и скуката‚ енергията и нейната липса.

Като цяло този тон се приема за неестествен, тъй като рядко може да бъде видян в природата. Затова пък белият цвят е много разпространен в неживата природа – облаци, сняг, мъгла и т.н.

Белотата на падащия сняг е символ на чистота. Брадите на възрастните мъже също са бели, което го свързва и с мъдростта на предците. Във всички случаи бялото се откроява на общия фон‚ свидетелствайки за необикновеността на предметите и загадъчността на явленията.

Връзката на белия цвят със слънчевата светлина‚ топлината и деня го превръщат в символ на празника‚ на радостта‚ на всичко положително. Затова този оттенък символизира успеха‚ дружбата‚ победата на доброто над злото и идването на пролетта.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Какъв цвят виждате в центъра на кръга?

Какъв цвят е аурата на името ви?

Черното е любим цвят на уверените и емоционални хора

Древните народи не са виждали синия цвят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.