Симулация на NASA показва как биха изглеждали залезите на други светове

pixabay.com

Залезите на чужди светове в научнофантастичните филми са наистина впечатляващи. Но как биха изглеждали подобни събития в действителност? NASA отговаря посредством ново впечатляващо видео.

Симулацията показва това, което човек би видял, ако се намира на една от останалите планети в Слънчевата система или на Луната. Американската космическа агенция включва дори и залез на различна звезда, „видян“ от една от планетите в системата TRAPPIST-1 (в този конкретен случай обаче догадките са много повече от реалните факти).

За да създаде симулацията, планетологът от NASA Херонимо Вилянуева от центъра за космически полети „Годард“ на НАСА в Мериленд е анализирал атмосферния състав на космическите съседи на Земята. Ученият след това е определил интензитета на слънчевата светлина, достигаща до повърхността на всеки от петте фигуриращи във видеото обекта.

Залезите изглеждат по различен начин на други планети заради различия в атмосферите, които разпръскват светлината по уникален начин.

„Анимациите показват гледки към цялото небе, сякаш гледате нагоре през свръхширокоъгълен обектив от Земята, Венера, Марс, Уран и Титан“, се посочва в прессъобщението на NASA.

Симулациите са направени с помощта на Planetary Spectrum Generator – онлайн инструмент, създаден от Вилянуева с цел да помага на учените да определят движението на светлината през атмосферите на планети, екзопланети, спътници и комети, и взаимодействието й с тях.

източник: obekti.bg

Вижте още:

На кръжащи около черни дупки планети вероятно е невъзможно да има живот

Възможно ли е пътуване до далечни планети?

Всички планети могат да се поберат между Земята и Луната

Почти всички „планети-океани“ трябва да са обитаеми, казват астрономите

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.