Скоро роботи и 3D принтери ще строят първите домове на Луната

луна

Роувъри може скоро да кръстосват повърхността на Луната отново. За разлика от предишните апарати обаче, този път те ще имат специалната мисия да изградят подслон, който ще обитават първите колонизатори на спътника на Земята.

Екип от японски учени работи, за да направи това реалност. Вече е основана компания, наречена Ispace, с намерението да се подготви и стартира частна космическа мисия до Луната. „Айспейс“ предвижда да засели цяла колония, наречена “Долината на Луната”. Всичко обаче ще бъде построена не от хора, а от роботи. Японците искат да започнат дейността си скоро: екипът планира първата си мисия за края на 2019 г., а втората – през 2020 г.

Луната е по-малка от други космически съседи на нашата планетата, но тя може да се превърне във втори дом за експоненциално растящото човешко население на Земята. Много учени и визионери, като Илън Мъск например, виждат Луната в ролята на междинно стъпало за бъдещи космически колонизатори на по-далечни планети и най-вече на Марс.

Роувърът на японския екип е оформен като метален бръмбар и може да държи инструменти и уреди. Той също така е предназначен да извлича ценни ресурси, които по-късно биха могли да бъдат използвани за изграждане на град на Луната. Екипът първоначално нарече проекта “Sorato” (“Бял заек”), а преди три години беше предложен за престижната награда Lunar X на Google, съобщава изданието Wired.

Но Фондация X Prize беше обявила практически нереални крайни срокове. Първоначално наградата трябваше да бъде определена и връчена през 2014 г., но след години на забавяне, фондацията отмени наградата през януари т.г., тъй като нито един от финалистите не можеше да изпълни амбициозните срокове на Google.

Това не изглежда да е проблем за Ispace. При наличието на достатъчно капитал от 90 млн. долара в първия кръг на финансиране от края на миналата година, усилията да се стартира частна мисия до Луната вече не изглеждат пресилени. Дори SpaceX имаше финансиране в първия си кръг през 2002 г. от само 61 млн. долара.

Но Ispace не е единствената компания, която има амбиции да използва роботи, за да построи нов дом на повърхността на Луната. Тихоокеанският Международен изследователски космически център (PISCES) успя да изгради четириколесен робот, който може да построи базата за бъдещо космическо проучване на Луната от астронавти. Засега роботът е бил тестван само в Хавай при условия, които разбира се, са земни.

Към усилията за колонизирането на Луната можем да прибавим и програмата на Европейската космическа агенция: Учените ще тестват дали лунната почва може да се използва за 3D принтиране на елементи от лунната база. Чрез комбинирането на почвата със специални соли като “структурно мастило”, роботизирани 3D принтери могат един ден да изградят куполообразни укрития, които да могат да приютят първите космически изследователи на Луната.

Изследователи от Технологичният институт в Масачузетс (MIT), създадоха конкуриращ се проект, който изглежда особено обещаващ. През миналата година те отпечатаха с 3D принтер цялата основна структура на бъдеща база на Луната, с височина от 3.65 метра само за 14 часа с помощта на голяма индустриална роботизирана ръка. Тази “платформа за цифрова конструкция” би могла да изгради структури в отдалечени места като Антарктика и най-вероятно на Луната или дори на Марс.

Китай също има големи амбиции за колонизация на Луната. Наскоро китайците изпратиха сонда към тъмната страна на земния спътник, която да подсигури комуникациите при предстояща мисия до Луната.

Но кой ще започне пръв да строи на Луната? НАСА изглежда остави инициативата на частни компании. SpaceX има големи планове да изгради собствени бази на Луната и накрая на Марс с помощта на BFR. Други компании, от Blue Origin до Moon Express, вече са посочили, че се включват в състезанието.

При всички случаи много добра идея е роботи да построят първите подслони за колонизаторите.

Morkadis

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

10 любопитни факта за Луната

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

Дело на извънземни ли е тази постройка, запечатана на повърхността на Луната?!

Имали ли са нацистите база на Луната и още…

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.