След 250 г. откриха подземни тунели и потънал етаж в родния дом на Чърчил

Бароковият замък е построен през 1710г.

Никой не знае къде излизат прокопаните коридори, защото са зазидани след 30 метра.

Вратичка води надолу по пираловидна стълба към тайните 33 стаи и лабиринти, оказали се под вода през XVIII век.

Тайни подземни тунели и мистериозни стаи, потънали преди 250 г., бяха открити в двореца „Бленъм“, където е роден Уинстън Чърчил, съобщи агенция Фокснюз.

Помещенията останали скрити за собствениците и дори за агентите на МИ5, които по време на Втората световна война – от 1940 до 1945 г., ползвали палата за своя база. Причината за потъването на партерния етаж е, че през XVIII век той бил наводнен при издигане на нивото на подпочвените води. В резултат на това се образувало

езеро с площ

535 декара

Сега то е пресушено за първи път от 1768 г. Археолозите успяват да влязат в стаите на партерния етаж на резиденцията на лордовете Марлборо, за да разкрият тайните на прадедите на Чърчил.

Уинстън Чърчил

Помещенията са без прозорци, но се предполага, че през XVIII век там може би е живяла прислугата. 33-те стаи са разположени по дължината на 122-метровия вътрешен мост, кръстен на своя майстор – архитекта и драматург сър Ванбру. Той го проектира като виадукт вътре в двореца.

Върху стените са

намерени оригинални

графити от 1760 г.

В потъналите помещения са открити камини и комини, а една от залите била огромна. Смята се, че е била предназначена за театрални постановки. Друга от стаите вероятно е била кухня, защото са намерени оригинална замазка на тавана и следи от готварска печка.

Morkadis

Една от по-горните стаи през XIX и XX век е служила за навес на лодки. Плавателните съдове били използвани за рязане на тръстика, пише Фокснюз. Екипът, който работи в рамките на проект за реставрация за милиони паунди, открива и

потънали лодки

в двата тунела

В резултат на натрупаните през годините боклуци, потънали във вода, от катакомбите са изринати 460 000 тона тиня.

Говорителят на двореца „Бленъм“ заяви, че през годините специалисти по поддръжката са влизали в някои от потопените части. Дотам води тайна вратичка, от която са се спускали надолу по спираловидна стълба. Но в много от стаите не е стъпвал човешки крак, откакто са били наводнени.

„Като гледаш потъналите лодки, имаш чувството, че времето е спряло“, допълни говорителят на двореца „Бленъм“. Според него все още не е разгадана причината, поради която са прокопани двата тунела, високи метър и половина. Не се знае и накъде водят, защото са зазидани след 30 метра.

Не е разгадано и на кого принадлежат

имената, изписани на графитите. Предполага се, че са били на работници, които са копали. Те са били ангажирани за строежа лично от свитата на кралица Ана, която подарява двореца на ген. Джон Чърчил.

Поводът за щедрия жест е, че той извоювал победа на английската армия над французите и баварците в битката при Бленхайм. Сражението се е състояло през 1704 г. и е част от войната за испанското наследство.

Намиращият се на около 120 км северозападно от Лондон палат е построен през 1710 г.

В чест на прочутия прадядо на британския премиер

от времето на Втората световна война „Бленъм“ е единственият замък в кралството на „обикновен“ лорд от немонархически или неепископален произход, който има право да се нарича дворец.

В образувалото се езеро е изграден и друг мост, на име Гранд Бридж, който е копие на прочутия „Риалто“ във Венеция.

Резиденцията на херцога на Марлборо е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Бащата на Уинстън Чърчил се възхищава от гледката към езерото от Гранд Бридж от бароковия палат.

Неслучайно през юли Тереза Мей посрещна Доналд Тръмп на официална вечеря с бизнес лидери именно в замъка „Бленъм“. Това беше първото посещение на президента във Великобритания след избирането му.

Сградата е впечатляваща и е привличала и редица режисьори да я използват като фон за продукциите си. Там са снимани много филми като

„Трансформърс: Последният рицар“,

„Хари Потър и Орденът на феникса“,

„Пътешествията на Гъливер“, „Младата кралица Виктория“ и други.

И нищо чудно, че „Бленъм“ е ставал място за филмови продукции. Още при строителството тогавашните майстори са направили всичко възможно, за да има бляскавост. На тавана на централната зала, който се издига на 20 метра, е изобразен генерал Чърчил, който коленичи пред Британия и протяга към нея картата на битката при Бленхайм.

Художникът е прочутият навремето сър Джеймс Торнхил. Той трябвало да изработи и салона за приеми, но дукесата решила, че взема много скъпо и го възложила на друг известен тогава творец – Луи Лагер. Той нарисувал триизмерни картини, каквато била модата в началото на XVIII век. За да изобрази битката при Бленхайм, той

уголемил ушите

и очите на

френските шпиони

Третата богато украсена зала е библиотеката, която е дълга 55 метра, а в дъното й е монтиран най-големият частен орган в Европа. Там е разположена и гигантска скулптура на кралица Ана.

Въпреки красотата на замъка почти 200 г. обитателите му имали нещастна съдба.

Първият херцог на Марлборо надживява и двамата си синове и след смъртта му резиденцията заедно с благородническата титла отива в ръцете на дъщеря му Хенриета. Понеже по онова време

не е било прието жена да наследяват титлата на баща си,

е трябвало парламентът да го разреши със специален акт.

Освен това първият херцог не бил особено богат, защото бил офицер. Трудно живели и наследниците му, но всичко това придобило големи размери при 5-ия дук. Той бил толкова разточителен, че се наложило да продаде всичките си останали имоти освен „Бленъм“.

Така до раждането на Уинстън Чърчил през 1874 г.

и няколко години след това титулярите на имението живеят постоянно във финансови кризи и на ръба на оцеляването. И вероятно не са могли да източат водата от потъналия приземен етаж.

За да се спасят от фалит, лордовете продали колекцията си от бижута за немислимите навремето 10 000 паунда. Следващото, с което се разделили, били 18 000 тома от библиотеката и картини за над 15 000 паунда.

В крайна сметка палатът е спасен от 9-ия херцог на Марлборо – Чарлз, който се жени за Консуело Вандербилд, богата наследница на американски железопътен магнат. Така лордът получава като зестра на съпругата си $2,5 млн. (равняващо се на $67 млн. през 2007 г.). Впоследствие двамата се развеждат, но резиденцията остава в ръцете на сина им.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

Тайни коридори и негативна енергия в парламента

Тунели под континентите

Тайните подземни тунели на властта

Историята на тайната стая в Айфеловата кула

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.