Гравитацията ще намалее на 4 януари

гравитация 1Земното притегляне ще намалее осезаемо на 4 януари – следващата събота, предупреждава News Hound. Изданието цитира британския астроном Патрик Мур, според когото необичайно астрономическо явление ще предизвика отслабване на земната гравитация. В 9.47 ч. по Гринуич Плутон ще премине точно зад Юпитер, гледано от Земята. При такова изравняване на планетите комбинираната гравитационна сила на двете небесни тела за кратко ще придобие надмощие над земното притегляне и ние ще тежим по-малко.

Все пак няма да се носим във въздуха като балони с хелий, както правят астронавтите при симулирана нулева гравитация. Мур твърди, че ще можем да изпитаме усещането за лекота, ако в точния момент подскочим във въздуха. Падането ни ще отнеме цели 3 секунди, вместо обичайните 0.2 секунди, смята ученият.


Скептиците се съмняват, че „Денят с нулева гравитация“ е планирана мащабна шега, за да накара хората да подскачат масово на 4 януари 2014 г. Астрономите обаче отдавна очакват явления, свързани с подравняване на планетите на тази дата, когато всички планети ще се паднат от една и съща страна на Слънцето. В социалните мрежи разнообразни групи планират зрелищни каскади, които ще излъчват онлайн в уречения час. В микроблогинг платформата Twitter за събитието има създаден специален хаштаг #ZeroGDay, а много от тези, които не вярват, че земната гравитация може да се промени, също тайничко ще подскочат на 4 януари.

инфо: http://pik.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Ani Nedelcheva 7 години ago
  2. Evgeni 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.