След 9 г.: Гробницата на Тутанкамон отново отваря врати

След девет години реставрация, гробницата на Тутанкамон отново отваря врати за посетители.

От откриването си през 1922 г. тя се превърна в една от най-известните туристически атракции в света.

През 80-те години приемаше хиляди посетители всеки ден. Присъствието на много хора обаче започна да оказва ефект.

Въглеродният окис от дишането, излагането на влага и малките натъртвания и драскотини й нанесоха сериозни вреди.

През 2009 г. Getty Conservation Institute си партнира с египетското министерство на антиките, за да завърши най-обстойното проучване на гробницата, откакто е открита преди почти 100 години.

„Основната задача на нашия проект беше да разберем как да управляваме нивото на посещенията и след това да продължим да поддържаме гробницата в добро състояние за бъдещето“, казва Лаури Уонг, експерт по стенописи от Getty Conservation Institute.

Гробницата все още съдържа някои от оригиналните предмети, открити в нея през 1922 г., включително и самата мумия на Тутанкамон, която сега е изложена в камера без кислород.

Посетителите могат да видят и кварцитния саркофаг на фараона, най-външния дървен ковчег и стенописите, които изобразяват живота и смъртта му, съобщава T+L.

Към гробницата са изградени още нова платформа за наблюдение, актуализирана система за филтриране на въздуха и подобрени пътеки, знаци и светлини.

В допълнение към консервационните работи, екипът работи и върху проучването на обекта. Членовете му стигат до заключението, че смъртта на Тутанкамон вероятно е била неочаквана (той е починал на 19-годишна възраст) и че гробницата първоначално не е била предназначена за него.

Проектът е толкова скъп, че Getty Conservation Institute отказва да даде информация за това колко струва.

Първоначално е трябвало да бъде завършен през 2014 г., но е забавен няколко пъти поради началото на Арабската пролет през 2011 г. и политическите вълнения през 2013 г.

Вижте малка част от работата на експертите във видеото:

Morkadis

инфо: profit.bg

Вижте още:

Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

Тръбите на Тутанкамон предричат войни

Истината за проклятието на Тутанкамон

Кинжалът на Тутанкамон се оказа с извънземен произход

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.