Спираща дъха снимка показва как изглежда изригване на вулкан от космоса

Да наблюдаваш изригване на вулкан е интересно само по себе си. Но да имаш място на първия ред 408 км над вулкана вече е супер гледка.

Астронавтите на борда на международната космическа станция (МКС) са успели да заснемат в събота изригването на вулкана Райкоке.

Райкоке е ненаселен остров от веригата на Курилските острови, огърлица от острови разпростираща се на 800 км от северна Япония до североизточна Русия.

Формално част от територията на Япония, вулканичният остров, който е с площ от порядъка на едва 5 км2, е под контрола на Русия от края на Втората световна война насам.

Снимката показва „гъбата“ на изригването, при което пепел и прах биват катапултирани в небето със страшна сила.

Вулканичната пепел е богата на силикати, които имат температура на топене 1100 градуса по Целзий. Много от самолетните двигатели работят при температура от 1400 градуса по Целзий, което означава, че прахообразните частици ще се разтопят и ще залепнат по чувствителната механика на самолетите. Това може да доведе до отказ на двигателя, поради което вулканичната пепел е опасна за авиацията.

Вулканичната пепел не може да бъде засечена от традиционен радар, нито от гледащите напред радари в муцуните на повечето самолети. По тази причина от огромно значение е възможността за прогнозиране движението на вулканичния облак.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Преди 200 години вулканът Тамбора е погубил стотици хиляди. Доколко сме готови днес?

Олимп – мега вулканът на Марс

Най-опустошителните вулкани в историята

Става ли супер вулканът Йелоустоун по-неспокоен?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.