Спътникови СНИМКИ най-накрая разбулиха тайната на Мачу Пикчу

Учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в Бразилия разкриха тайна, свързана с построяването на древния град на инките Мачу Пикчу, разположен на над 2000 метра надморска височина.

Те установиха, че това място е било избрано, защото там лесно се набавяли строителни материали, пише списание „Сайънс”.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското геоложко общество.

Археолозите анализирали спътникови снимки и резултатите от извършените на място изследвания, а след това създали карта на разломите под Мачу Пикчу, някои от които са дълги 175 километра.

Други градове – Олянтайтамбо, Писак и Куско, са построени върху аналогични пресичания.

Цепнатините играят роля на естествени дренажи, които помагат да се избегнат катастрофални наводнения по време на проливни дъждове.

Разломите освен това снабдявали инките с камъни за построяването на храмове и други сгради.

Зданията и стълбите били построени в съответствие с посоката на разломите.

Следователно планирането на Мачу Пикчу съвпада с картата на разломите и цепнатините.

Мачу Пикчу е известен още като „Изгубеният град на инките“. Създаден е като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути век преди неговата империя да падне – около 1440 г.

Бил е обитаван до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.

Въпреки че мястото е известно на местните, то остава неизвестно за испанците през колониалния период, както и за останалия свят, докато американският историк Хайръм Бингам III не го популяризира през 1911 г.

Morkadis

Дворците, храмовете и домовете са на 2 430 метра надморска височина в Андите.

В Мачу Пикчу има 140 различни конструкции, над 100 каменни стълбища, фонтани, свързани помежду си с канали и дренажна система, издълбана в скалите.

Според археолозите той е бил разделен на три големи сектора: свещен, народен и за аристокрацията.

В първия са основните археологически съкровища на града – Интихуана – Слънчевата наблюдателница, до нея – Храмът на слънцето – единственото запазено светилище на главния бог на инките – Виракоча, а до него прочутият Храм с трите прозореца изграден от огромни каменни блокове и наречен така заради трите трапецовидни отвора, Дворецът на Великия жрец с огромен камък в средата, където са се извършвали жертвоприношения.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

20 величествени места, които ще ви накарат да се почувствате незначителни

Мадагаскар извън анимацията – 10 факта за тайнствения остров

Мистериозни факти за Мачу Пикчу, които не знаете

Не поглеждайте надолу! Страшните стълби, които водят към Рая

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.