Старите български обичаи при раждане и смърт

смърт

Едни от най-колоритните обреди са българските. В недалечното минало са се спазвали различни обичаи при раждане, смърт, срещу суша, унищожаваща реколтата, и при различни празници за привличане на късмет и щастие.

При раждане

И до сега има поверие, според което до третия месец бъдещата майка не трябва да споделя с никого, че е бременна. В миналото обаче бременността се е пазела в тайна, докато коремчето на жената не започне да наедрява.

За да предпазят бебето от уроки, не е трябвало раждането да се обсъжда. Когато се роди, детето се поставяло първо върху чорапи и риза на бащата, за да бъде послушно. На третия ден от появата му на бял свят новороденото е орисвано от своите кръстници.

Задължително е било да се поставят дарове от ядки, вино и пари до детската люлка.

При смърт

Хората вярвали, че в дома на починал човек трябва да се спре часовника. В противен случай той ще отмерва оставащия живот на първия, влязъл в стаята. Огледалата трябва да се покрият и никой не трябва да се оглежда в отразяваща се повърхност, за да не го стигне по-бързо съдбата на покойника.

Ако починалите са млади хора, те трябва да бъдат погребани празнично, защото се вярвало, че ще продължат живота си в Отвъдното.

Срещу суша

В миналото продължителната суша е била най-голямото наказание за българите, тъй като унищожавала реколтата, с която се изхранвали. При липса на дъжд от седмици се предполагало, че змей пресушава небето и се изпълнявали различни ритуали за неговото изгонване.

Един от най-любопитните е, че мъжете минавали с пръчка из цялото село, като удряли вратите с нея, а след това се къпели в най-близката река.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

НАРОДНИ ПОВЕРИЯ ЗА СОЛТА И ЗАХАРТА

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.