Странни теории за зараждането на живота на Земята

земя

Преди 156 години за първи път се появява трудът на Дарвин „Произход на видовете“, обясняващ включително произхода на човека. Какви теории още съществуват за възникването на живота и човека на Земята?

Всички познаваме теорията на Дарвин. Тя се преподава в училищата като научен факт за произхода на човека. Според Чарлз Дарвин Homo Sapiens се е появил в резултат на еволюция и естествен отбор, превръщайки се от обикновена маймуна в разумен човек. Но и до днес тази теория се подлага на критика. Противниците на дарвинизма смятат, че авторът на теорията не е достатъчно убедителен в своите научни трудове.

Има обаче доста по-странни теории.

Самозараждане

Към теория за спонтанно зараждане на живота на Земята се е придържал още Аристотел. Подобно мнение са споделяли и мислителите в Древен Китай, Египет и Вавилон. Всички те са смятали, че определени „частици“ вещество носят в себе си някакво „активно начало“ и именно то в необходими условия може да сътвори жив организъм. Като пример са давани кокошето яйце, слънчевата светлина и гниещото месо.

Ученият Ян ван Хелмонт през XVII век е твърдял, че за три седмици самостоятелно е сътворил мишки. Той успял да го постигне с мръсна риза, тъмен шкаф и пшеница. Бил сигурен, че решаващо значение в производството на мишки има… човешката пот.

Именно тя според Ван Хелмонт е била „жизнената сила“, караща да се зараждат живото и неживото. По-конкретно ученият бил сигурен, че по подобен начин жабите са произлезли от блатото, мухите – от месото, а червеите – от почвата. Но откъде, в края на краищата, се е зародил човекът, Ван Хелмонт се е затруднил да каже.

Всичко си е било така?

Друга група учени активно е отстоявала идеята, че Земята и всичко живо на нея никога не са възниквали, а са си съществували винаги сами по себе си.

Срещу такава хипотеза се обявяват съвременните астрофизици, които са доказали, че времето на съществуването на звездите включително и на планетните системи, е крайно.

Космическа теория

Още през 1865 г. немският учен Херман Еберхард Рихтер е предположил, че животът на Земята е бил донесен от Космоса, а живите клетки са попаднали на планетата с метеоритите и космическия прах.

Косвено тази теория се потвърждава от високата резистентност на някои организми към радиацията и екстремно ниските температури. Но все пак тази хипотеза няма достатъчно факти, доказващи извънземния произход на микроорганизмите.

Ние сме вирус

Morkadis

Друг вариант на космическия произход на живота на Земята е предложен през 1073 година от Франсис Крик и Лесли Оргел. Те били сигурни, че живите клетки на Земята са се появили в резултат на умишлено заразяване на планетата с тях.

Те били доставени с безпилотни космически апарати на развита извънземна цивилизация, която се принудила на такава крачка заради наближаваща глобална катастрофа. По такъв начин като следствие съвременните хора на Земята са потомци на въпросните пришълци.

Нищо не е истинско

Има привърженици на доста по-шокиращи версии. Например някои учени напълно сериозно смятат, че нашият свят не е истински, а е матрица. Хората в него са безтелесни същности, които отработват определени навици в матрицата.

Теория на водния произход

Биологът Алистър Хардии, въз основа на теорията на Дарвин, е предположил, че хората са произлезли от водни същества. Като потвърждение на своите замисли той привежда данни за маймуна амфибия (хидропитек), която е имала воден начин на живот.

Теория на ръкокрилите

Според още една теория хората на Земята са потомци на ръкокрили същества, обитавали някога планетата. Интересно е, че изображения на подобни същества имат и шумерите. Именно такива хора-птици присъстват на печати на изчезналата цивилизация.

Хората андрогини

Тази теория е повече митологична, отколкото научна. Според древногръцка легенда боговете сами са сътворили първата раса хора, които са имали еднакви признаци както на женски, така и на мъжки пол. Именно тях Платон описва в своя диалог „Пир“. В неговото произведение тези хора са имали сферично тяло, притежавали са по четири ръце и крака и две еднакви лица на главата.

За да накаже андрогините за посегателството към властта, Зевс ги разделил на две. Възможно е именно затова ние, съвременните хора, сега цял живот да се мъчим да си търсим „половинка“.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ЗЕМЯТА Е ЗАТВОР, ХОРАТА НЕ СА ОТТУК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.