Повечето нубийци нямат дори телевизор и пият направо от Нил

Те се наричат нубийци и потомци на черните фараони. След падането на най-голямата цивилизация, те продължават да живеят точно както са живели преди много векове, като продължават да строят същите къщи, както в миналото, използвайки примитивни инструменти.

В град Керм, в северната част на Судан, са запазени сгради от глина с приблизителна възраст от 5000 години!

Но и днес нубийските къщи са много, много прости – смесени с глина и слама и са идеални за местния климат.

Прекарахме 9 дни в Судан и само първите две нощи живяхме в хотел, а през останалото време трябваше да спим в нубийските къщи за гости, разказва българин, посетил африканската страна. След като посетих 5-6 такива къщи, заключих, че те са абсолютно еднакви. В северната част на Судан хората живеят в малки къщи от кал с големи дворове.

Ако семейството е голямо, тогава голям двор е заобиколен от няколко кални къщи, които имат по 3-4 стаи вътре. Няколко поколения нубийци живеят наведнъж в такива къщи.

Вътре в стаите, като правило, няма нищо, понякога дори подове – леглата са поставени на глинен под.

Всички удобства (душ, тоалетна, кухня) са отвън, в отделни пристройки. В по-богатите домове има стаи за душ, където е окачен бойлерът (водата идва от резервоар на покрива). Тогава има възможност да се използва топла вода. Като правило, няма такъв вариант, но това е разбираемо, 9 месеца в година в Судан е много, много горещо.

И, разбира се, тоалетната е на двора:

Morkadis

В някои къщи няма одеяла на леглата, така че ако си мислите да отидете в Судан, донесете там вашите спални чували или помолете вашата туристическа компания да вземе одеяло за експедицията. И двата спални чувала и одеяла са подходящи само за зимните месеци, когато през нощта е до +5 градуса през нощта. Това е от декември до средата на февруари. През останалото време ще е  достатъчно да имате лек чаршаф.

В почти всички нубийски къщи няма течаща вода и тръбопроводи. Водата за пиене и за нуждите идва от един кран, разположен на входа на къщата. Питейната вода държат в големи глинени съдове.

Цялата вода, която нубийците използват, идва директно от река Нил, без никакво пречистване. Човек може само да завижда за силата на стомасите на обикновените суданци.

Кранът в двора, където вземат водата. Тук можете да се измиете преди молитвата.

Не всяка нубийска къща има телевизор, така че има такива кафенета, където можете да пиете кафе, да седнете, да гледате телевизия и да пушите наргиле.
Също така във всяка нубийска къща има пристройки за добитък. По Нил расте много трева, а местните жители го използват: овце, кози и магарета са разпространени в цялата страна. Някои нубийци отглеждат камили.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

XV век в Англия. Сключвате брак през юни, защото сте се изкъпали през май

Топ 20 на най-бедните държави в света

Тоалетните на бедните и богатите по целия свят

Изумителният Setenil de las Bodegas – градът в скалата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.