Суеверия: Черната котка носи любов в къщата

pixabay.com

Знаете ли, че дълго време във Великобритания се е смятало, че да ти пресече черна котка пътя, е равнозначно на голям късмет?

Това суеверие е дошло от древността. Още от Древния Египет. Там е било прието, че мяукащите животни носят благодат на къщата, в която живеят.

Египтяните дори са били погребвани с домашните им котки, за да им правят компания и да им носят благополучие и на онзи свят.

С течение на времето митовете и легендите са приписали някои свръхестествени роли специално на черните котки. Писаните в този цвят са били мразени и ненавиждани в Средновековието. Ако котка влезе в къщата ви и започне да се умилква около вас, значи самият Дявол ви примамва и не отвърнете ли на котешката нежност, ще си навлечете гнева му.

Но ако всячески угодите на черната котката, можете да получите вместо неудача късмет от самия Сатана. От тук идва и асоциацията, която правят англичаните, че черната котка им носи по-скоро успех.

Има една английска поговорка: Ако черна котка обитава къщата, никога няма да свършва любовта в нея. Котката е символ на сексуално привличане. Къщата с котка се смята за място, където жената никога няма да е лишена от вниманието на мъжа.

Във всички случаи на Острова считат черната котка за носителка на късмет. В Америка обаче е точно обратното: янките приемат, че късмет им носи само бялата котка, а от черната нищо друго освен неприятности не могат да се очакват.

А между другото, датата 17 август е отредена като ден на черната котка в САЩ.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Легендата, от която тръгва суеверието, че не се подаряват часовници

8 Причини защо да гледате куче или котка

Ако около детето има котка, това може да предотврати появата на астма по-късно

Предсказан ли е коронавирусът?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.