Съвпаденията зачестяват, след като докоснем смъртта

зар

Съвпаденията са тенденция, за чиято честота допринасят редица психологически и невропсихологически фактори. В последно време се наблюдава склонност това да се случва повече на едни и по-малко на други групи от хора.

Спонтанната връзка между на пръв поглед несвързани неща се нарича апофения. Според д-р Брус Грейсън, автор на статията Значими съвпадения и преживявания близо до смъртта, хората, които имат интерес в духовното или са по-интуитивни, са по-склонни да забелязват смислените съвпадения между явленията много по-често от останалите.

Грейсън използва скалата на двама негови колеги – д-р Бернард Бейтман и Стефани Колман, която категоризира честотата на съвпаденията, за да я отнесе в частност към хората, които са се доближавали до смъртта. Анализът му учудващо доказва, че честотата на съвпаденията се увеличава неимоверно при такива хора.

Според него, след като преживеят нещо, което заплашва съществуването им, хората започват да забелязват много повече значими съвпадения в живота си. Хората, които не са попадали в подобна ситуация, виждат по-малко значими съвпадения от средното равнище. Значимите съвпадения се увеличават пропорционално на сериозността на случката.

До момента се смяташе, че има тенденция съвпаденията да водят до преживявания, близки до смъртта. Някои смятат, че когато дадени събития започнат прекалено често да си съвпадат, това е знак, че нещо лошо неминуемо предстои.

Оказва се обаче, че е точно обратното – духовните изживявания като допир и измъкването на косъм от фаталния край, водят до увеличаване честотата на съвпаденията в живота. Подобни събития по някакъв начин отключват сензитивността на тези хора и им позволява много по-ясно да забелязват съвпаденията в живота си. В тях се заражда желание да ги анализират и интерпретират.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

СЪВПАДЕНИЯТА – ЗНАК ОТ СЪДБАТА ИЛИ ЧИСТА СЛУЧАЙНОСТ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.