Таен 4000-годишен тунел в древна турска крепост

4

Древният тунел под крепостта Гевале.

Археолози са открили при разкопки в древната крепост Гевале в Централна Анатолия (Турция) таен тунел, построен от хетите преди 4000 години.

Крепостта Гевале е разположена на върха на планината Такел, на височина 1700 метра, на 7 км западно от град Кония в Турция. Това място е било дом на много цивилизации – хети, елинистична, римска, византийска, селджуки, карамани и Османската епоха. Благодарение на стратегическото положение, с гледка в околностите на 360 градуса, в онези времена крепостта е била най-сигурното отбранително съоръжение в региона.

Археологическите разкопки в крепостта Гевале са започнали през 2012 година под ръководството на Министерството на културата на Турция, музея на Кония и университета „Недметин Ербакан“. Учените са намерили глазирани и неглазирани керамични съдове и метални предмети. Миналата година археолозите са разкопали руините на крепост и цистерна, издълбани в скалите.

Изследователите са открили също таен тунел, построен от хетите преди около четири хилядолетия, който се използвал и в епохата на селджуките (XI–XI в.), както съобщава Hurriyet Daily News.

5

Руините на крепостта Гевале на върха на планината Такел край Кония, Турция.

„Открихме таен тунел под крепостта . казва ръководителят на разкопките проф. Ахмет Каиси. – Разчистили сме 150-метров участък от него и смятаме, че той е двойно по-дълъг. Този тунел се интегрира със скална цистерна с вода. Такава структура е използвана в урартските крепости във Ван. Тунелът е свързан с цистерната чрез таен път.“

„Тунелът е покрит със свод и изглежда като част от земята. Но когато отидете по-надълбоко, разбирате, че това е тунел –казва Каиси. – Този тунел е на около 4000 години. Нашите резултати сочат, че той е използван и от селджукските турци, но сме сигурни, че е използван и в по-ранни епохи. Този тунел е построен по времето на хетите.“

6

Скалните цистерни, открити в крепостта Гевале.

Хетите пристигнали в Анатолия (днешна Турция) в средата на III хил. пр.Хр. Вероятно те са били индоевропейски народ. Анатолийското плато, което те заселили, било един от най-важните културни центрове, развивали се върху основата на земеделието. Хетската държава обединява много племена, които говорили на различни езици (справка – Уикипедия).

Турските археолози ще продължат разкопките в Гевале през май тази година.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

ПАЗЯТ В ТАЙНА ПОДЗЕМЕН ТУНЕЛ ОТ РОДОПИТЕ ДО ДУНАВ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.