Тайната как да научиш нещо: съвет от Алберт Айнщайн към сина му

Източник: pixabay.com

През 1915 г., когато е на 36 години, Айнщайн живее в Берлин, докато съпругата му Милева, с която са разделени, и двамата му сина, Ханс Айнщайн и Едуард “Тете” Айнщайн, живеят в сравнително безопасната по това време Виена.

На 4 ноември, когато току-що е завършил шедьовъра, който ще му донесе световна слава, Общата теория на относителността, Айнщайн пише на 11-годишния си син Ханс Алберт:

Скъпи мой Алберт,

Вчера получих твоето скъпо писмо и много се зарадвах. Бях започнал да се страхувам, че повече няма да ми пишеш. Когато бях в Цюрих ти ми каза, че ти е неудобно, когато идвам. Мисля, че е по-добре да се видим на друго място, където никой няма да нарушава спокойствието ни. Във всеки случай ще настоявам всяка година да прекарваме по цял месец заедно, така че да видиш, че имаш баща, който държи на теб и те обича. Освен това можеш да научиш много добри и красиви неща от мен, нещо което друг не би могъл така лесно да ти предложи. Това, което съм постигнал с толкова много усърден труд не трябва да бъде само за непознатите, а преди всичко за моите момчета. Тези дни завърших един от най-красивите трудове в живота си. Когато пораснеш, ще ти разкажа повече за него.
Много съм доволен, че намираш радост в пианото. Това и дърводелството са по мое мнение най-добрите занимания за твоята възраст, по-добри дори от училището.

Защото това са неща, които пасват много добре на млад човек като теб. Главното е да свириш на пианото най-вече неща, които ти харесват, дори ако учителят не ти ги дава за домашно. Това е начинът да учиш най-добре – когато правиш нещо с такова удоволствие, че не забелязваш как минава времето. Аз понякога съм толкова погълнат от работата си, че забравям за обяда…

Целувам теб и Тете.

Поздрави на мама.

Татко

източник: obekti.bg

Вижте още:

Айнщайн бил расист

Българският гений, който създаде енергия от нищото и отрече Айнщайн

10 правила от Айнщайн

Философските уроци на Айнщайн ще преобърнат живота ви

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.