Тайната столица на рицарите тамплиери в Европа

pixabay.com

Хиляди хора се разхождат всеки ден в най-шикозния парижки квартал „Маре“, спират за питие в някое от малките приветливи заведения и наблюдават потока от парижани, които минават покрай тях.

Това, което малцина знаят, обаче, е че под асфалта на улиците се крие нещо много по-интригуващо, мисетериозно и древно.

Само запознатите знаят, че под павираните улици се намират останките от мистериозната и най-силна крепост на рицарите тамплиери.

Отвъд легендите и романите за тамплиерите стои истинска епична история, обхващаща няколко века и континанета. Тя свършва в Париж, където следите от последните години на тамплиерите все още могат да се открият. Но само за тези, които знаят къде да търсят.

Снимка: pochivkablitz.bg

А квартал „Маре“ е правилното място.

Историята на рицарите тамплиери започва през 1099 година, когато католическите армии от Европа завладяват Йерусалим. Мощта на тамплиерите нараства неимоверно през 1139 година и се разпространява отвъд Свещения град.

В същата година крал Луи Седми дарява имение на рицарите в североизточния край на Париж, където се установили група тамплиери. Въпреки че в редиците си имали рицари от цяла Европа, тамплиерите били френска организация с основател французин.

Снимка: pochivkablitz.bg

Почти всеки Велик майстор или върховен лидер в историята на тамплиерите е французин и така Франция се превръща в столица на тамплиерите в Европа.

„Париж е запазил тяхната памет в своята топонимия: „храмов площад“, „булевард на храма“, „улица на храма“, улица с „фонтаните на храма“ (името „тамплиери“ идва от френската дума „храм“, може да се превежда също и като „храмовници“)“, обяснява пред Би Би Си Тиери дьо Еспирито, водач на туристическата обиколка за рицарите тамплиери в Париж и автор на книги по темата.

Първоначалното им седалище е отдавна унищожено от историята, но все още можете да посетите мястото, където се е намирало – на улица “Rue de Lobau”, близо до Hôtel de Ville.

Снимка: pochivkablitz.bg

По онова време имението на тамплиерите било обградено от километри непокътнати блата. За да направят земята обработваема, рицарите пресушили блатото. Процесът бил напълно завършен през 1240 година. Въпреки че водата отдавна е изчезнала, все още наричат района „Маре“ или „блатото“.

Morkadis

Square du Temple е изумително красив, но най-забележителното е, че този идиличен парт е изграден умело върху руините от европейското седалище на рицарите тамплиери.

Обградена от 10-метрови стени, подсилени с кули и укрепления, тази гигантска крепост някога е имала високи кули, подвижен мост, готическа църква, големи конюшни и жилища за рицарите.

Точно тук тамплиерите съхранявали голяма част от богатството си и създали мощна държава в държавата, която била напълно независима от краля на Франция.

Снимка: pochivkablitz.bg

Тази система на суверенитет работила за известно време, но през 1303 година всичко се променило. Тогава тамплиерите били принудени да преместят централата си от Храмовия хълм в Йерусалим в европейския си щаб в Париж след повторното превземане на Йерусалим от мюсюлманите.

Френският крал по това време Филип Хубави дълбоко ненавиждал това състояние на „държава в държавата“ на тамплиерите и бил решен да установи ред в страната си. И до ден-днешен се спекулира каква е истинската причина за решението му да унищожи тамплиерите, като мнозина смятат, че мотивът му е финансов – златото ис реброто на тамплиерите можели да подобрят значително състоянието на хазната му.

Истината е, че като крал Филип не трябвало да обяснява решението си. Просто на 13 октомври 1307 година той арестувал десетки тамплиери, наред с най-високопоставените, включително и Великия майстор Жак дьо Моле.

Обвиненията срещу тях били почитане на дявола, богохулство, идолопоклонничество и хомосексуализъм. В което има известна ирония, тъй като днес „Маре“ е добре познат като квартал на LGBTQ+ общността.

За съжаление никоя от постройките в някогашното имение на тамплиерите не се е запазила. Те били унищожени през 1853 година от Наполеон Трети, който разчиствал града за новата му модерна визия.

Снимка: pochivkablitz.bg

Но ако знаете къде да гледате, все още можете да видите следи от призрачното присъстве юие на тамплиерите. На номер 158 на “Rue du Temple” се е намирал главният вход към имението. Според слуховете в мазето на номер 32 на “Rue de Picardie”, където сега има изискан ресторант, могат да се видят останки от ъгъла на кула.

Запалените търсачи на тамплиерите могат да отидат до Шато де Винсен, точно до Париж, където се пазят тежките порти от Голямата кула на имението.

До Square du Temple пък се намира затворен пазар, наречен Carreau du Temple. През 2007 година, когато бил правен ремонт, били открити останки на тамплиерско гробище, заедно със скелетите на рицари, които починали във Франция.

От другата страна на “Rue du Temple” се забелязва църква с две големи червени знамена с бели кръстове – напомняне за знака на тамплиерите, който бил червен кръст на бял фон.

Сещеникът вътре разказва, че църквата е посветена на Света Елизабета от Унгария, а знамената са на Малтийския орден – който бил конкурент на тамплиерите.

Изненадващото е, че въпреки че двата ордена све ненавиждали, много тамплиери преминали в редиците на Малтийския орден след разпускането им. Папа Климент Пети дал на рицарите хоспиталиери правото да владеят имението на тамплиерите след рехния разгром.

Мястото, където историята на тамплиерите образно казано завършва, е малкия нос Île de la Cité на река Сена, койтоп гледа към квартал „Маре“. Нарича се “Square du Vert-Galant”.

Това е още едно спокойно място, където паружани и туристи идват на пикник. Въпреки това на 18 март 1314 година то изглеждало като сцена от филм на ужасите. На тази дата след 7 години в затвора Де Моле бил изгорен жив на клада.

Малка плоча на входа на парка съобщава: „На това място Жак де Моле, последният Велик майстор на Ордена на тамплиерите, е бил изгорен“. Твърди се, че докато горял, Де Моле проклел папа Климент Пети и крал Филип Хубави и всичките им наследници.

Той обявил, че до една година и двамата ще умрат, а кръвната линия на Филип повече никога няма да властва на трона на Франция.

В действителност и двамата починали в рамките на година, в следващите 14 години наследниците на Филип изчезнали и сложили край на династията, която управлявала Франция три века.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

9 неизвестни фактa за римските гладиатори

Митологичните и исторически фигури, скрити в картите за игра

Рицарите: Легендата за Тристан и Изолда

Масон споделя подробности от тайните ритуали на Ложата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.