Тайна справка от ДС: Дъновисти се опитали да отвлекат Ванга

дънов ванга

Според комунистическата служба водачът на Бялото братство във Франция Михаил Иванов бил инициатор на заговора

В средата на 70-те години на ХХ век дъновисти от Франция се опитали да отвлекат Ванга на Запад. Това е записано в тайна справка на Държавна сигурност, предназначена лично за Тодор Живков.

Документът е от 27 ноември 1984 г. и се е съхранявал в личния архив на бившия Първи.

Справката, която явно е поръчана от генералния секретар на БКП, е озаглавена “За Михаил Димитров Иванов, ръководител на “Всемирно Бяло братство” – Франция, и се публикува за първи път от “168 часа”.

Наред с друга биографична информация за известния последовател на учението на Петър Дънов на Запад в нея се казва: “През 1976 г. Михаил Иванов е направил опит чрез югославска гражданка да изведе от страната за целите на братството гледачката Ванга от Петрич.”

8

В секретната информация не се посочват името на югославската гражданка или някакви други подробности. Известно е обаче, че

Ванга се е отнасяла

с уважение

към Петър Дънов,

а неговите последователи я имат за много близка и дори я наричат “сестра”.

В книгите, посветени на пророчицата, също често я цитират да прави

добронамерени изказвания за религиозния водач:

“Нашите планини и езера са свещени като тия в Индия. Само че народът ни не го разбира. Ще дойде ден, когато при нас ще дохождат от цял свят и ще черпят енергия. Седемте рилски езера са райско кътче – то ни е връзката с Космоса. Затова Дънов толкова често е ходел там.” (Пред Б. Цветкова, “Ванга – живот за хората”)

Morkadis

“Вярно е, че винаги се е изказвала ласкаво за Петър Дънов и последователите му – разказва пред “168 часа” нейната близка Нешка Робева. – Помня, че имаше приятели – семейство научни работници дъновисти от Швеция, които често я посещаваха. Тя им казваше “брат” и “сестра”, а те на нея също “сестра”. Лично ми е казвала: “Четете Дънов – той казва истината.”

Известната ни спортна деятелка казва, че не е чувала за опит за

извеждане на Ванга от страната по времето на соца,

но е категорична, че Тодор Живков е вярвал в нейните необикновени способности:

“Чувала съм го от самия него на един прием. Той беше организиран по повод на последното световно първенство, на което участвах като състезателка.

Тогава стана дума, че Ванга предварително с точност ми е описала какво ще се случи на състезанието, сякаш вече го е видяла. Добри Джуров или Пенчо Кубадински, не помня точно, се намесиха и казаха, че не вярват и Ванга била шарлатанка.

Тогава обаче се обади Тодор Живков: “Тя познава!”.

И даде пример – разказала му за два случая от нелегалната борба, които няма откъде да знае. Описала му всичко с най-малки подробности, дори местността, където са се развили събитията – как в единия случай Живков се е срещнал с войниче, как са се спогледали и в крайна сметка то не е стреляло…”

Що се отнася до Михаил Иванов, в справката се съдържат още данни за дейността му, които изглеждат съмнителни и дори клеветнически. Така например в нея се казва, че “след Втората световна война Михаил Иванов е осъждан от френските власти на две години лишаване от свобода за изнасилване”. Но се пропуска фактът, че след като действително излежава две години от тази присъда, е реабилитиран. Оказало се, че според журналистическо разследване на “Дейли мейл” обвиненията са инспирирани от българските комунистически служби, а поводът е бил

отказът на Иванов

да сътрудничи на съветското разузнаване

Михаил Иванов, който впоследствие приема “духовното име” Омраам Микаел Айванов, е роден през 1900 г. в битолското село Сърбци.

9

След Балканските войни семейството му се преселва във Варна, където по-късно 17-годишният Иванов се запознава с Петър Дънов в основаното от него училище на Бялото братство.

През 30-те години Дънов му поръчва да основе клон на Бялото братство във Франция. През следващите 49 години, до смъртта си през 1986 г., той разпространява учението на Всемирното Бяло братство, изнасяйки повече от 5000 лекции.

Развива окултна дейност не само във Франция, но и в Швейцария, Канада, САЩ, Великобритания и Скандинавските страни. Лекциите му са издадени и под формата на книги. Публикуват се от издателство “Просвета”.

Любопитното е, че обявилият се за наследник на Дънов е идвал в България през 1981 г. Това е станало по покана на Комитета за култура. Необичайната визита е била по време на тържествата по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава и е осъществена с личното застъпничество на Людмила Живкова. Тогава на Михаил Иванов е връчен и орден „Кирил и Методий“ първа степен за особени заслуги към родината. Вероятно тогава, 5 години след описания от ДС опит за извеждане на Ванга от страната, Иванов е имал и лична среща с пророчицата.

10

Дали заради случая с опита за отвличане на Ванга от България Държавна сигурност е взела някакви мерки, не може да се каже, но е запазено и едно свидетелство, което явно има за цел напълно да компрометира връзките на петричката врачка с дъновистите зад граница.

В спомените си (Източник “Изгревът”, том VII, стр. 691) Крум Божинов, ученик на Дънов и същевременно близък до Ванга разказва следното: “Един ден ме извика Люба, рождената сестра на Ванга, и започна да ми разказва, че дошъл Михаил Иванов с една французойка и със сестра си на гости при Ванга. Отишла Люба при Ванга и я пита: “Дошъл е Михаил Иванов от Франция, ръководител е на Братството във Франция и иска да се срещне с теб.” Ванга отговорила: “Нека дойде.” Влиза Михаил, целият облечен в бяло, с бяла брада, с бяла коса, нагласил се досущ като образа на Учителя. Влиза и веднага казва на Ванга:

“Аз съм Мировият Учител. Петър не е нищо пред мен.

Той е самозванец. Аз съм Мировият Учител.” …Ванга го пресича: “Кой си ти, бре, и що сакаш?” – “Аз съм Михаил Айванов и съм ръководител на Великото Бяло братство. Дошъл съм да те питам как мога да се подмладя и да живея вечно.” Ванга скача на крака и ръкомаха срещу него: “Как не те е срам, бе лунгур с лунгур. Ами Той – Петър Дънов, ти е дал акъла в главата. Той ти е дал книги да четеш. Той ти е дал песни да пееш. А ти не Му споменуваш името дори и Му викаш Петър, като че ли е най-долният простак. Ама простак си ти и я ми се махни от главата. Що народ е минал през мене, а ти си най-големият лъжец, що съм видяла. Ти не си Миров Учител, а си Миров Лъжец. Това да знаеш от мен.” И Ванга го изгонила.

Като чух това от Люба, отидох при Ванга и я питам: “Верно ли е това, дето ми каза Люба?” – “Верно е, ама

не ми споменувай името на

този Михаил,

че по-голяма срамотия не съм видяла и по-голяма простотия не съм срещала.”

2

Така този “Миров Учител” от Франция дойде да пита една гледачка как да се подмлади и как да живее вечно. После тръгнах по цяла България да разказвам тази случка, за да се знае кога Михаил е идвал в България и как е ругал Учителя по най-долен начин. Онези, които го познаваха от времето на Учителя, казаха: “Ние го познаваме какъв беше по-рано, такъв си остана и сега. Но другите не го знаят и се подвеждат.”

Някой ще попита какво значи лунгур. По нашия край това е най-долната и най-мръсна дума, която може да се каже за един човек – скитник, безделник, непрокопсаник.”

От запазените документи в Държавна агенция “Архиви” обаче може да се направи и извод за повода Живков да поръча справката. Това е станало заради ходатайство на друг дъновист – Таню Танев, до представители на комунистическата върхушка, в които той призовава да се намери подходящо лице от България, което да стане продължител на делото на Михаил Иванов във Франция.

Писмото е адресирано до секретаря на ЦК на БКП Димитър Станишев и надълго и нашироко описва предимствата за България, ако с официално решение се осъществи приемственост в ръководството на Бялото братство на Запад.

“През 1937 г. Михаил Иванов е изпратен по указание на Учителя Петър Константинов Дънов във Франция да основе и организира обществото “Всемирно Бяло братство” съгласно идеите и принципите на това общество в България. – пише Танев. – Тази задача Михаил Иванов успява да изпълни с успех. С течение на времето това общество прехвърля границите на Франция и така досега се създават общества на Всемирното Бяло братство в около 60 държави.”

За да обясни огромното влияние на последователите на Петър Дънов в световен мащаб, Танев привежда и няколко примера: “Вицепрезидентът на Брега на слоновата кост в Централна Африка е член на Обществото Всемирно Бяло братство, трима от крупните милиардери, милионери от САЩ и други страни са също членове. Обществото Всемирно Бяло братство има последователи сред научни, културни, финансови и други делови среди, а също така има движими, недвижими имоти, авоари и значителни парични резерви. Разполага с имения край Париж, Бон-фен, с курортен летовищен комплекс на обществото за 20-30 хил. души, вили, къщи, хотели в Пиринеите, Швейцария, Лос Анжелес (САЩ), Италия, Индия и др.”

В стремежа си

да убеди Станишев в идейната близост между комунисти и дъновисти,

Танев привежда и множество примери за сътрудничеството им отпреди 9 септември 1944 г. В подкрепа на твърденията си, освен за известното съжителство на Петър Дънов и Георги Димитров в една и съща къща на ул. „Опълченска“ в София, Танев цитира и спомените на друг известен дъновист, който е живял заедно с Тодор Димитров, брата на шефа на Коминтерна, който по-късно е убит в килиите на Обществената безопасност, както и спомени на комунисти намирали убежище в “Изгрев“.

Подробна справка за Танев също е била предоставена от ДС на Тато и от нея става ясно, че органите на тоталитарната власт са го следили през цялото време и не са имали добро мнение за него:

“Родителите му са дъновисти и под тяхно влияние Таню Танев се е запознал с окултизма и е станал ревностен привърженик и активен член на секта “Бяло братство” – дъновисти. …По този повод през 1963 г. е занимавал държавни и партийни органи, пред които настоявал братството да бъде утвърдено за юридическа личност. Неудовлетворен от дадените му отрицателни отговори, Танев е отправил хули и клевети за членство в сектата на отговорен държавен и партиен ръководител (не се споменава името му). След опит за организиране на клеветнически мероприятия за компрометиране на народната власт по отношение на религиозната свобода на Международния есперантски конгрес Танев е изселен от София.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.