Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

Две трети от планетата се намира в недрата на океана и броят на тайните, които се крият там, е безброен. Древни кораби и съкровища почиват под водата. Легендата за Атлантида остава само мит, но има подводни градове-призраци, съществуването на които е доказано и които са отворени за туристическото любопитство.

Шичен

Китайският Шичен, или градът на лъвовете, беше наводнен преди 60 години, за да се създаде язовир и електроцентрала. Зашеметяващи архитектурни сгради, древни каменни улици, древни паметници лежат на дълбочина 40 м във водите на китайското езеро Цяндаоху. Шичен е известен не само със своето подводно местоположение, но и с историята – той е един от най-старите градове в Китай.

Ираклион

На дъното на залива Абу Кир, недалеч от египетската Александрия, се намира древният град Ираклион или, както го наричат египтяните, Тонис. Според митовете градът е основан от самия Херкулес, откъдето идва и името му. Уникални древни сгради, храмове, статуи, останки на кораби и много други са съхранени перфектно до наше време.

Порт Роял

Ямайският град, наводнен на дъното на Карибско море, по едно време е бил известен като убежище за пирати, жени със съмнителна добродетел и бордеи и се е смятал за град на греха. През 1692 г. силно земетресение предизвикало наводнение на повече от две трети от града, причинявайки пълното му унищожение. Все още населените останки от Порт Роял продължават бавно да се потапят в морето.

Йонагуни

Споровете около мистериозните подводни пирамиди на Япония не отшумяват повече от 30 години. Откритите през 1986 г. пирамиди са уникален подводен феномен. Някои учени смятат, че Йонагуни е естествено явление. Но много факти предполагат, че подводните пирамиди са дело на човека. Ако е така, тогава те са два пъти по-стари от египетските пирамиди. Мистериозното и впечатляващо място привлича хиляди водолази и туристи всяка година.

Дварка

Morkadis

Индуистката митология говори за царството на бога Кришна, чиято столица е била древната Дварка. Легендата гласи, че градът съществувал от десет хилядолетия и след смъртта на Кришна е погълнат от морето. Преди 20 години учените откриха, че митът е реален. В Арабско море близо до съвременната Дварка, потомък на древната Дварака, е открит древен наводнен град. Много артефакти и исторически паметници, се издигат от дъното, датират от 8-то хилядолетие пр.н.е.

Тайните на подводните градове разкриват на човечеството нови факти за историята, потвърдени са много митове. Може би легендарната Атлантида ще бъде открита по някое време и ще заеме своето място в списъка на истинските подводни градове, които съществуват и до днес.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Тайните секретни градове на Русия

Градовете-призраци в Китай – празни небостъргачи насред нищото

Легендарните загубени градове, неоткрити и до днес

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.