Това може да е една от най-подходящите планети за живот на извънземни

pixabay.com

Въпреки че космическият телескоп Джеймс Уеб привлича по-голямата част от светлините на астрономическите прожектори в наши дни (и има защо), той далеч не е единственият инструмент, който учените използват, за да откриват скрити скъпоценни камъни в огромната празнота на космоса.

Примерен случай: астрономите от университета в Бирмингам току-що забелязаха двойка далечни планети „супер-Земя“, обикалящи около слаба звезда червено джудже на около 100 светлинни години от Земята. И една от тези планети има потенциала да бъде един от най-обитаемите извънземни светове, които някога сме откривали.

Домакинът, LP 890-9, е бил доста добре проучен. Всъщност една от неговите планети, LP-890-9b, вече беше идентифицирана от спътника за изследване на транзитни екзопланети (TESS) на НАСА. Последващи наблюдения с помощта на наземните телескопи SPECULOOS в Чили, продължили повече от 600 часа, доведоха до откриването на неговия много по-интригуващ брат: SPECULOOS-2c (бивш LP 890-9c).

Новите открития са описани подробно в нова статия, публикувана в Astronomy & Astrophysics. Усилията ни да открием извънземен живот не са стигнали ​​до никъде. Тази нова стратегия може да промени това. Защо SPECULOOS-2c е толкова голяма работа? Той се намира точно в средата на обитаемата зона на LP 890-9 – регионът около звездата, където се смята, че температурите са достатъчно умерени, за да позволят на течната вода да остане стабилна на повърхността. А където има вода, има потенциал за процъфтяване на живот.

Всъщност авторите на изследването смятат, че SPECULOOS-2c може просто да е втората най-обитаема планета в историята, след TRAPPIST-1e (40 светлинни години от Земята). Това не означава, че е гарантирано SPECULOOS-2c да е приютил живот или дори да има способността да приеме живот.

Има някои странни особености, които го правят доста различен от Земята. Първо, радиусът на планетата е с около 40 процента по-голям от този на Земята (оттук и прозвището „супер-Земя“). Освен това е приливно заключен, което означава, че едната му страна е постоянно обърната към своята водеща звезда. Освен това нямаме представа дали има атмосфера, която може да накара всички извънземни същества на повърхността да се чувстват свръх топли. Но нито една от тези черти не нарушава способността на планетата да бъде домакин на живот.

Инструмент като телескопа Webb може да е в състояние да разбере дали съществува атмосфера на SPECULOOS-2c. Новите открития със сигурност ще насърчат НАСА и други да отделят известно време за решаване на въпроса.

източник: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.