Това ще подпомогне вашето духовно израстване

Всеки възприема различно  духовното израстване и го свързва със своите лични ценности. Някои смятат, че това може да се постигне само с прочитането на една книга, а други пък – с посещаването на различни семинари на тази тема. Истината е, че нито първото, нито второто не отговарят на действителността.

Какво представлява духовно израстване?

Основната стъпка към постигането му е това да успеете да откриете хармонията във вътрешния си свят. Благодарение на това вие все едно получавате криле, чувствате се свободни, имате достатъчно сили и енергия да се развивате във всеки един аспект, но простичко казано – вие сте наистина щастливи хора. Всеки човек има свое лично разбиране за духовност, като именно затова може да ви се наложи известно време, за да намерите душевната си хармония и как да го постигнете.

1. Лично благосъстояние и самосъзнание

Така ще успеете да разпознаете и откриете определени аспекти на вашето духовно „Аз“ и вашата личност, което ще ви помогне да придобиете самосъзнание (духовен компонент).

Например можете да си напишете и да обмислите отговора на следните въпроси: „Защо съм тук? “, „Какъв принос мога да направя? “, „Какво ме прави щастлив? “, „Какъв е смисълът на живота за мен? “ Всеки човек ще отговори по свой начин. Например, може да откриете, че прекарването на време със семейството и приятелите ви прави живота ви наистина стойностен и му придава смисъл.

2. Признайте чувствата си, вместо да се опитвате да ги скриете дори от самите вас

Когато усетите нещо, отделете малко време, за да разберете какви емоции изпитвате, вместо да се опитвате да ги потискате или притъпявате. Опитайте се да идентифицирате и конкретизирате чувствата си, както и да ги изразите по един или друг начин, дори само за себе си. Разбирането и разпознаването на вашите емоции представлява значителна част от самосъзнанието, което от своя страна е част от нещо духовно.

3. Водете си дневник и пишете за емоционалните си реакции, както и жизнените събития

Ако сте имали тежък ден, отделете време да напишете за това в личния си дневник в свободна форма. Не е необходимо да пишете за нещо конкретно – най-важното, обърнете внимание на мислите и чувствата си относно случилото се.

4. Духовно прозрение

Четете повече книги за духовността, за да задълбочите знанията си в тази област. Каквато и религия да изповядвате, ще намерите разнообразна литература и книги, които могат да станат вашето лично ръководство в света на духовното израстване.

5. Посещавайте лекции, семинари и занятия, които са свързани с вашите духовни интереси и разбирания.

Вижте дали в града ви се предлагат различни безплатни лекции на тази тема. Можете да се обърнете и към църквите, където често провеждат и насочват хората към откриването на духовното равновесие и щастие. Често такива занятия се провеждат и в библиотеките, където също можете да попитате.

Morkadis

6. Срещайте се с хора, които споделят вашите духовни цели

Ако искате да обогатите културата си и да постигнете духовно израстване, тогава е добре да имате съмишленици в обкръжението си, с които да споделяте успехите си и да обменяте полезен опит. Можете да се организирате и да се срещата например 2 пъти в месеца, като е добре да решите предварително, каква ще е основата тема.

7. Пътувайте, за да откриете себе си и да обогатите съзнанието си

Пътуването е чудесен начин да научите повече за човешкия опит, който е важен компонент от духовното израстване. Освен това е прекрасен вариант да се заредите с нови сили и енергия, както и да помислите за мястото си в света. Прекарвайте и повече време сред природата.

8. Потопете се в тишината

В днешния забързан свят днес понякога може да е доста сложно да се съсредоточим върху едно нещо или просто да анализираме чувствата си. Когато всички гаджети са включени, то ние винаги се прислушваме за това дали сме получили нов имейл, SMS или известие в социалната мрежа. Ако изключите всички устройства, ще можете да излезете извън зоната си на комфорт и да се съсредоточите върху собственото си духовно благополучие.

9. Работете върху техниката си за дълбоко дишане

Нека те станат част от ежедневието ви, изпълнявайки ги винаги като се събудите или се намирате под силен стрес. Те ще ви помогнат да изчистите разума си, да се концентрирате и да намалите напрежението. Освен това, те лесно могат да се практикуват практически навсякъде, тъй като отнемат само 2-3 минути, за да ги направите.

10. Нека медитацията стане част от ежедневието ви

Ако медитирате веднага след събуждането, това ще ви помогне да започнете деня с по-малко стрес, тъй като ще се почувствате по-концентрирани, спокойни и одухотворени. Можете също така да правите почивки за медитация през целия ден, за да възстановите яснотата на мисълта си.

Прекарвайте време в природата, практикувайте йога, бъдете благодарни и се научите да цените малките неща около себе си. Начините да постигнете духовно израстване за всеки човек може и да са различни, но тези простички съвети и насоки ще ви помогнат по-лесно да откриете вашата душевна хармония.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Използвайте силата си, за да създавате обстоятелства

Как да получите от живота всичко, което желаете

Отличителни черти на кристалните личности

12 неща, които емоционално силните хора НЕ правят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.