Топография на сълзите: каталог с “пейзажите на нашите емоции” (фото проект)

Сълзи от безнадежност/ снимка: © Rose-Lynn Fisher

“Започнах проекта в период на много промени, загуба и обилни сълзи. Имах излишък на суровина. Зачудих се как ли изглежда една сълза отблизо…”.

Това разказва фотографката Роуз Лин Фишър (Rose-Lynn Fisher) за началото на едно вълнуващо пътешествие в страната на… емоциите.

Веднъж задала си въпроса, Роуз знаела как да пристъпи към проучването. През 2010 г. тя публикува забележителни снимки, уловили пчелите в изцяло нова светлина. С прецизни електронни микроскопи, към които са прикрепени дигитални камери, Роуз заснема и увеличава пчелите хиляди пъти, като разкрива любопитни абстрактни форми, твърде малки, за бъдат видени с невъоръжено око. Сега, в “Топография на сълзите”, отново с помощта на микроскопи и малки камери, фотографката разглежда изсушени човешки сълзи и разкрива неочаквани “пейзажи”.

Първата крачка е направена, когато Роуз поставя една от собствените си сълзи върху предметно стъкло, и след като сълзата изсъхва, я разглежда под микроскоп:

„Приличаше на пейзаж, видян от самолет. Тогава се запитах дали една сълза от мъка изглежда по-различно от една сълза от радост.”

Години след онзи труден (и облян в сълзи) период в живота си Роуз Лин Фишер разполага със серия от над 100 удивителни снимки – те включват широк спектър от нейните собствени сълзи и сълзите на други участници в проекта.

Но по-важното – широк спектър от емоции, отразяващи се в увеличените между 20 и 40 пъти сълзи. Въодушевление, тъга, чувство на неудовлетвореност, отхвърляне, смях, прозяване, раждане (от сълзите на новородено) и много други.

Всяка снимка е една малка история, която намира мястото си в издадената през 2017 г. книга “Топография на сълзите”

Науката дели сълзите на три типа: базални (отделят се постоянно в неголеми количества, овлажнявайки роговицата и защитавайки очите от прах и бактерии), рефлекторни (срещу дразнения, като например при рязане на лук) и емоционални. За последният учените все още нямат обяснение.

За тълкуването им Роуз прибягва до помощта на Ан Лоутербах, написала есе към книгата ѝ “Топография на сълзите”. В него поетесата твърди:

“Великият подривен поет от 19-ти век Уилям Блейк пише: “сълзата е интелектуално нещо”, възроптавайки срещу класически и съвременни деисти; той вярвал, че те са лишили религията от основния си призив за прошка, възлагайки твърде много власт на един единствен Бог и правейки човешкия живот несъстоятелен.

Сълзи, проливани от чувство за надежда / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзите са интелектуални, защото идват от мисли, които се реят над тялото; те са секрецията на излишъка, който придаваме на емоциите; може би самата емоция е просто причинена от излишни мисли. (…) Ние все още не сме механични, технологични неща, ние сме интелектуални – мислещи – същества и плачем, когато бъдем разтърсени отвъд значещия Логос; изливайки чувствата си в потоци от страстна тишина.

Може би този поток е самото доказателство, че не можем да поставим емоциите си на едно място, а мислите си на друго…”

Както при снежинките и пръстовите отпечатъци, така и при сълзите не могат да бъдат открити две еднакви. Дори проби от сълзи, взети от една и съща емоция изглеждат различно. Роуз Лин Фишър пояснява:

„Емпиричната природа на сълзите е химическа – те съдържат вода, белтък, минерали, хормони, антитела и ферменти.

Но топографията на сълзите на първо място е каталог с пейзажите на нашите емоции. Това е ефимерен атлас.”

Топография на сълзите

Базални сълзи / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзи от състрадание / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзи от смях / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзи, проливани при рязане на лук / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзи при психическо претоварване или стрес / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзи на вина / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзи за сбогом / снимка: © Rose-Lynn Fisher

Сълзи при среща след дълга раздяла / снимка: © Rose-Lynn Fisher
* * *

Читателите на Jasmin.bg могат да “подсладят” тази статия с отстъпка от 10%, с промокод JASMIN20, в Ozone.bg

Промокодът важи за следните категории: Книги, Учебници, Филми, Слушалки, Джаджи, Хоби-Фигурки, Настолни игри, Дрехи и Аксесоари, Играчки, Пъзели, Мишки, Клавиатури, Слушалки с микрофон, Падове, Аксесоари (Очила, Столове), Игри (без ваучери, преордери и колекционерски издания).

Източник и снимки:  Rose-Lynn Fisher / Books
The Topography of Tears. Copyright © Rose-Lynn Fisher. Published by Bellevue Literary Press

инфо: jasmin.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.