Тракийските гробници по българските земи

Древните обитатели на нашите земи – траките, са оставили забележителна култова архитектура, оцеляла през хилядолетията, благодарение на това, че е засипана с пръст в надгробните могили, в които се намира.

На наша територия се намират колосалните като брой 60 хиляди надгробни могили, но от тях са проучени само около хиляда. Без съмнение нашата страна е центърът на тракийската култура, тъй като подобни тракийски гробници има и по други места, но тук са най-силно съсредоточени.

Начало на архитектурата на гробните могили и тяхното развитие

Не може да се определи с точност как се е развивала архитектурата на гробните могили. Предполага се, че нейното начало е поставено с изсечените в скалите отвори, които после са оформени като култови помещения. Такива има в планините Родопи, Странджа, източните Старопланински склонове.

Възрастта им е определена през късната бронзова епоха, което означава втора половина на ІІ хилядолетие преди Христа до ранната желязна епоха – ІХ до VІІ век преди новата ера.

Има предположения, че тези изсечени в скалите места са ползвани като светилища, а не за гробни могили, но не се изключва да са служели и за двете цели. Те са характерни с малките си, ниски и кръгли входове, което предполага да се влиза чрез пълзене вътре. Издялани са ниши, които са явно за поставяне на култови предмети. Всички са ограбени отдавна, тъй като достъпът до тях не е труден.

Истинските тракийски гробници обаче са датирани от по-късни епохи. Най-известните от тях са паметници с национално значение.

Казанлъшка гробница

Това е тракийска могила, намираща се в Казанлък, открита случайно през 1944 година. Тя е с кръгъл купол и е част от некропол, който е в земите на Одриското царство. Иззидана е с тухли и има гробна камера, а цялата е покрита с риза от камък.

Останки на мъж и жена, както и конски кости са сред намерените артефакти. Открити са и някои предмети, както и място за жертвоприношения, но явно гробницата е ограбена отдавна.

Световна слава гробницата получава заради стенописите в нея, които изобразяват сцени от живота на знатните особи, които са погребани, както и военни сцени. Тази гробница е част от световното културно наследство.

Гробницата при Старосел

 

Morkadis

Тази тракийска гробница е част от култов комплекс на траките и се смята за най-големият царски комплекс с мавзолей на траките. Без съмнение е мавзолей на владетел от края на V и началото на ІV век преди Христа. В комплекса има няколко храма и царски погребения.

Гробницата в Свещари

Тази гробница също е царска и е от ІІІ век преди новата ера. Смята се, че в нея е погребан владетелят на гетите Дромихет. В гробницата са открити кости на коне, както и човешки. Предметите в нея са ограбени още в древността.

Голямата Косматка

Това е могила до град Шипка. В нея са открити величествени и напълно запазени погребения на тракийски владетели. Там е гробът на цар Севт ІІІ, погребан заедно с коня си и с много ценни предмети.

Гробницата в Мезек

Намиращата се до село Мезек гробница е най-колосална от всички тракийски гробници по нашите земи. Датировката я отнася към ІІІ -ІV век преди Христа. Открити са шест погребения, като до входа е погребана жена. Предметите в нея са богати дарове от злато, сребро и други скъпоценности.

Гробницата в Светица

В могилата Светица край Шипка е открита гробница от V век преди Христа. Там вероятно е погребан военачалник, тъй като с него е цялото му бойно снаряжение. Сред множеството ценни предмети се отличават пръстен-печат и съд от злато с форма на лице-маска, ползван като чаша. Тази гробница е част от долината на Тракийските царе, заедно с Голяма Косматка и други гробни комплекси.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Странджанската гробница, която уби Людмила Живкова

Зловещата гробница на Тамерлан

Космически кораб или тракийска гробница е могилата край Юнаците?

Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

Ванга и Людмила Живкова търсели в Странджа тайнствена гробница на египетска богиня

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.