Триковете, които мозъкът използва, за да забави стареенето

старост

Старостта е неизбежна част от живота. Нашият мозък обаче е усвоил някои доста полезни трикове, за да забави последиците от нея колкото се може по-дълго. Това сочи ново изследване, цитирано от Science Alert. С годините начинът, по който категоризираме информацията, се променя. Казано иначе – възрастните хора компенсират по-бавния когнитивен отклик с по-здрава концентрация.„Резултатите показват, че възрастните хора компенсират влошаването на когнитивните процеси, като възприемат и обработват много по-детайлно индивидуалните стимули“, пише екипът от Бохумския университет Рур.

Изследователите са провели експериментите си върху 17 млади и 10 възрастни души. Участниците са били подканени да подредят кръгове с различни цветови комбинации в правилните категории.

Някои цветни комбинации са били доста сходни, докато други – различни. Всеки един от участниците е бил инструктиран за това къде би трябвало да отидат отделните кръгове.

И младите, и възрастните участници не са имали никакъв проблем при сортирането на сходните кръгове. Вторите обаче са се затруднили при подредбата на тези с различни цветове.

Учените откриват, че въпреки че възрастните превключват по-трудно от една стратегия на друга, те са обръщали много по-голямо внимание на отделните детайли, вглеждали са се в нещата в пъти повече от младите.

„До известна степен мозъкът забавя негативните ефекти на стареенето, като увеличава способността си да се фокусира по-внимателно върху отделната задача“, коментират авторите.

С други думи – по-малкото енергия на мозъка се таргетира по-ефективно.
Следващата цел на екипа е да демонстрира същия ефект при много по-голяма група от хора.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.