Откриха следи от биологична активност върху марсиански метеорит

метеоритЕкип от американски учени твърди, че е направил епохално откритие. Според Евърет Гибсън от НАСА върху метеорита 000593 или т.нар. Ямато има ясни следи от биогенно въздействие.

Всъщност историята с марсианските метеорити и възможното въздействие на биологични структури върху тях датира от далечната 1996 година.

Тогава учените обявиха, че на Марс вероятно е имало живот. Повод за твърденията им станаха направените изследвания върху друг метеорит, за който се смята, че е с марсиански произход. Във въпросният метеорит с наименование ALH84001(Нахла) са открити следи, които свидетелстват за вероятно биогенно въздействие.

През 1996 година твърденията на учените, изследвали метеорита, са били отхвърлени като смехотворни и недостоверни. Екипът, изучавал космическата останка, е открил във вътрешността му мрежа от канали, които преминават през цялото му тяло.


Тези канали имат криви, вълнообразни форми, които изследователите смятат, че са получени в резултат на продължително биологично взаимодействие. Подобни структури се наблюдават и на земята в земни базалтови стъкла, които под въздействието на бактерии придобиват същата специфична структура.

 Новоизследваният метеорит Ямато е открит през 2000 година от японска експедиция в Антарктида. Екипът на Евърет Гибсън смята, че този 13.7-килограмов космически обект е на възраст от 1.3 милиарда години.

Камъкът се е формирал на Марс от лавов поток, а преди 12 милиона години в следствие на удар на друго тяло с Червената планета е бил вторично разтопен и след това изхвърлен в Космоса.

Пътуването му през космически студ е продължило милиони години. Едва преди 50 000 години метеоритът е навлязъл в земната атмосфера и е паднал в Антарктида, където по-късно е бил открит.

В метеорита Ямато е открит и доста интересен набор от микросфери, които имат размери от няколко микрометра до нанометър. Тези микросфери се намиран между слоевете на космическата отломка и ясно се открояват на фона на карбонатите и силикатния слой под него.

 Интересна подробност е, че тези макросфери имат съдържание, което е богато на водород, който е повече от слоевете идингсит (вид оливин). Подобна структура е особено характерна за отломките от Марс.

Всъщност не съществуват твърди доказателства, че мрежата от канали, открита в двата марсиански метеорита, е дело не биогенни механизми. Съществува възможност, макар и чисто теоретична, тези канали да се дължат и на абиогенни механизми.

Но фактът, че подобни структури с канали и микросфери са открити и при земни образци и те винаги са били в резултат от биогенно взаимодействие, говори на учените, че са прави в предположенията.

Дали на Марс е имало живот и продължава ли да съществува под някаква форма? Единственият начин да се отговори категорично на този въпрос е да се изпрати експедиция от биолози, които да изучат Червената планета из основи, което едва ли ще се случи в близко бъдеще. До тогава спекулациите в едната и в другата посока ще продължават.

Вижте още: 

Curiosity засне излитане на НЛО от Марс (видео)

инфо: http://sanovnik.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.