Уникална Коледна звезда на 21.12. – Юпитер и Сатурн се сливат

На 21 декември ще се случи интересно небесно представление, а именно двете планети Сатурн и Юпитер ще могат да се виждат на нощното ни небе възможно най-близо една до друга, като това не се е случвало вече цели 4 века и ще е уникално само по себе си.

Това е моментът на така нареченото зимно слънцестоене, а именно тогава на Северното ни полукълбо денят е максимално кратък. Тогава започва и астрономическата зима, като в другата половина на нашата планета тогава е съответно най-дългият ден от годината.

Тази година последното слънцестоене ще бъде в един ден с невероятното небесно представление, а именно тогава двата гиганта Сатурн и Юпитер ще могат да се видят максимално близо до нас. Това интересно явление, което не е било наблюдавано вече 4 века ще бъде истински празник за хората, които се интересуват от астрономия, като то е наречено Коледна звезда поради факта че е близо до 25 декември.

На всеки 20 години може да се наблюдава сближаване на тези две планети, но интересното при това ще бъде, че то е едно от най-големите. Според историята последните подобни „велики съединения“ са били през годините 1623 година и през 1226 г.

Това сливане на Юпитер и Сатурн ще може да се наблюдава именно от нашата планета, като реално разстоянието между Сатурн и Юпитер ще си остане доста голямо. На 21 декември тази година самото им разположение ще е по-различно, а разстояние ще бъде около 740 милиона километра, което в представите на Космоса си е малко, но за нас е огромно.

Въпреки гигантското разстояние, което се споменава от Националната астрономическа обсерватория на БАН, на планетата ни ще изглежда така, сякаш двата гиганта Юпитер и Сатурн са се приближили максимално, като нашето око няма да може дори да ги раздели като 2 различни небесни обекта.

Ако искате да наблюдавате това явление и вие, тогава то ще може да се види на 21 декември, след като залезе слънцето в 16:56 часа. Около 30 минути след залязването ще може да се наблюдава красивото и интересното явление „великото съединение“. То ще може да се види и в другите страни, а не само у нас, но именно в Европа и у нас ще бъде една от най-добрите зони за наблюдение на небесното явление. Краят на това съединение за нас ще бъде в 19:17 в столицата, а именно когато излязат и двете планети.

Астрономите също така отбелязват интересния факт, че това приближаване на двете планети се свързва пряко с появяването на Витлеемската звезда. Голяма част от хората са на мнение, че именно това събитие преди 2020 години е станало началото на нещо добро и е зародило тази надежда тогава. Рядкото и много красивото явление ще може да се наблюдава на 21 декември след залеза на слънцето, като астрономите от БАН призовават всички, които са успели да го снимат да им изпратят техните снимки, като те ще публикуват най-сполучливите от тях.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Метални аксесоари за късмет през 2021 година

Съвпадът на Юпитер и Сатурн на 21 декември отваря нова порта за човечеството (ВИДЕО)

Великият съвпад на Сатурн и Юпитер и неговото въздействие върху всяка една зодия

Предсказанията на Волф Месинг за 2021 година за Русия, Европа и САЩ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.