Учебник по история обвини ЦРУ за атентатите от 11 септември

Френски издател се извини за наскоро пуснат на пазара учебник по история, в който пише, че атаките от 11 септември 2001 г. вероятно са били „организирани от ЦРУ”.

Текстът, приличащ на теория на конспирацията, беше забелязан и в социалните медии.

Издателят обяви, че написаното не е трябвало въобще да се появява.

„Тази фраза, която озвучава теориите за конспирация, лишени от каквато и да било фактическа основа, никога не би трябвало да бъде използвана. Тя не отразява редакционната позиция нито на издателството, нито на автора”.

Учебникът е описан като завършен курс по френска, европейска и световна история за XX век. Той е написан от Жан-Пиер Роше, учител по история и география.

Въпреки че учебникът излезе през ноември, едва когато дъщерята на учител в средно училище си купила копие, забелязала посочването на ЦРУ и веднага споделила откритието си във Фейсбук.

На страница 204 авторът обяснява контекста на създаването на джихадистката група „Ал Кайда” и „четворната терористична атака от 11/9 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон”. Там той пише:

„Това глобално събитие – без съмнение, организирано от ЦРУ (тайни служби), за да наложи американското влияние върху Близкия изток – удари символите на американската сила на собствената им територия”.

Написаното предизвика вълна от възмущение и въпроси от преподаватели, как е възможно подобен текст да се появи в ученик по история.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

11 предсказания от „Семейство Симпсън“, които се сбъднаха

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години? 

THE SUN: Сляпата пророчица, която предсказа 11 септември, е предсказала и Брекзит

Истина ли е модната конспирация: Нацисти създават ЕС и НАТО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.