Мъртво море крие неразгадана мистерия

свитъци

Овчари откриват на брега на Мъртво море загадъчни свитъци

Мъртво море крие в себе си неразгадана мистерия. През 1947 година група овчари откриват фрагменти от седем свитъка в пещера на самия бряг на Мъртво море. До тях е имало още части от делви и керамични съдове. Находката определено предизвикала вниманието на учените в Йерусалим и те се заели с проучвания на региона.

Вследствие на това са били открити документи във всички 11 пещери, намиращи се в района на откритието. Освен това при разкопките са били открити и руини, станали популярни като Руините на Кумран. Изключителната историческа находка съставлява над 800 документа, които са части от книгите от Староеврейската Библия. Липсва единствено Книгата на Естер. Всички тези текстове представляват безценно културно и историческо наследство заради факта, че предхождат с минимум хиляда години всички библейски текстове, написани на иврит.

Благодарение на написаното в тях учените могат да изследват историята на Староеврейската Библия преди те да бъдат включени в канона. Освен това край бреговете на Мъртво море са били открити и сектантски документи, които разкриват съществуването на загадъчна еврейска група, отговорна за направата и съхранението на въпросните ръкописи.

Текстовете разкриват случилото се в Палестина в годините непосредствено преди и след раждането на Христос чак до първото въстание на евреите срещу римляните. Все още не е ясно защо свитъците са били скрити именно в района на Мъртво море. Факт е обаче, че те разкриват доста подробности от унищожаването на Йерусалим и храма му, както и от средата, в която се е разпространявало християнството в Палестина.

Към днешна дата свитъците от Мъртво море се намират на съхранение в Израелския музей в Йерусалим.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА НЕЩО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТАРО ПОД БАЛТИЙСКО МОРЕ

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.