Учени „възкресиха“ Проклетата мумия

йоци 4

Учени са създали триизмерен модел на Проклетата мумия, за която се говори, че носи смърт на всеки, който дръзне да я изучава.

През 1991 година в ледник в Северна Италия е открита мумия на възраст около 5300 години. Виенски репортер нарекъл най-старата мумия на човек, открита в Европа, Йоци . тъй като тялото било открито в лед недалече от долината Йоцтал. Сега американски учени са представили триизмерен модел на Йоци, съобщава Daily Mail.

Американците заявиха, че са направили три триизмерни модела на Йоци – единият ще бъде представен на изложба, а другите два ще се използват за научни изследвания. Учените отбелязват, че три или четири десни ребра на мумията са били счупени след смъртта, но триизмерният модел на Ледената мумия представя ребрата цели.

Американските изследователи добавят, че триизмерните модели на Йоци „ще разкажат за епохата на халколита, която остава загадъчна за историците“. Халколитът е преходен период от неолита (каменния век) към бронзовия век.

Днес на изследователите е известно, че потомците на Йоци най-често се срещат сред съвременните жители на Сардиния, а по майчина линия Ледения човек принадлежи към коренните жители на Алпите.

Освен това учените са изяснили, че към момента на смъртта той е бил на 45 години (в онези времена се е смятал за човек на преклонна възраст) и е тежал около 50 килограма. Върху тялото на Йоци са идентифицирани около 60 татуировки от точки, линии и кръстове. Според някои експерти татуировките са били нанесени от Йоци в процес по инициация (обред, ознаменуващ прехода на индивида на нова степен на развитие в рамките на социална група или мистично общество).

Учените са провели и редица изследвания и са изяснили, че ставите на Йоци са били изтрити, носът – счупен, зъбите – силно износени (но не е имал кариеси).

Интересна е историята на откриването на Йоци – намерили са го немските туристи Хелмут и Ерика Симон, които се готвели да извършат изкачване на един от алпийските върхове. Когато видели тялото, съпрузите решили, че са намерили загинал алпинист (подобни находки се срещат често в Алпите).

Прочутият алпинист Райнхолд Меснер, който пристигнал на мястото на находката заедно със своя партньор Ханс Камерландер два дни след откриването на Йоци, първи изказал предположение, че Ледения човек е загинал преди около 500 години.

Австрийските власти преместили тялото в Инсбрук и чак там изяснили, че Йоци е престоял в планината повече от 4000 години. Тялото, до кръста замразено в лед, било извадено с помощта на обикновени пикели, които повредили бедрото на Ледения човек.

Зяпачи успели да се снимат на фона на мумията, да я пипнат с голи ръце (поради което скоро по нея се появила плесен) и да си отмъкнат части от дрехата на Йоци за сувенири още преди той да бъде изваден от ледника.

От години се говори за Проклетата мумия – тази легенда се е появила след поредица от смъртни случаи на изследователи, занимавали се с изучаването на Йоци.

Първи загинал проф. Гюнтер Хен – две години след като лично поставил останките на Йоци в найлонов чувал при транспортирането. Автомобилна катастрофа отнела живота му точно когато бързал за конференция, посветена на Ледения човек.

След известно време лавина затрупала опитния водач Курт Фриц, който водил Хен към мястото на гибелта на Ледения човек. Фриц бил единственият загинал от групата алпинисти.

Morkadis

Впоследствие от мозъчен кръвоизлив умира Райнер Холц – единственият журналист, на когото било разрешено да снима процеса на освобождаване на Йоци от ледения плен.

През 2004 година умира откривателят на мумията Хелмут Симон – той замръзва при снежна буря недалеч от мястото, където за първи път видял Йоци 13 години по-рано. Тялото му е открито от спасителите чак след осем дни. Час след погребението на Симон от инфаркт умира Дитер Варнеке, ръководител на групата, която го издирвала.

През април 2005 година от множествена склероза умира Конрад Шпиндлер – точно година след като става член на групата, занимаваща се с изучаването на Йоци и на всеослушание заявява, че не вярва в проклятието на мумията.

„Глупости, измислици на пресата. Сега ще кажете, че аз съм следващият в списъка.“ Шпиндлер впрочем първи изказва мнение, че Йоци е бил шаман. На тази мисъл го навели татуировките на мумията.

През ноември същата година от заболяване на кръвта умира Том Лой, открил кръв от четирима други души върху предмети, принадлежали на Йоци, и издигнал версията, че Ледения човек е бил убит след жестока схватка, в която са го ранили неговите другари. Преди това се смятало, че Йоци е загинал при лошо време в планината.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЛЕДЕНИЯ ЧОВЕК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.