Учени: В мравуняците има тоалетни

мравка

Проучване на хигиенните навици на мравките, е открило, че в мравуняците има тоалетни или по-точно ъгли, които трудолюбивите насекоми използват за тази цел, пише Tech Times.

Мравуняците са изключително добре организирани, като всеки техен жител изпълнява определени задачи. В проучването, публикувано в журнала PLOS ONE Томър Чачкъс и колегите му са изследвали хигиенните навици на мравките, пренасяйки 21 мравчи колонии в пластмасови гнезда в кутии за събиране на фураж. След това мравките са били хранени с оцветена захароза и съдържащи протеин продукти с различно оцветяване.


Екипът е наблюдавал кутиите в продължение на два месеца, правейки снимки всяка седмица. След края на наблюдателния период, мравките са били отстранени от гнездата. Учените са помолили наблюдател, който не е бил запознат с експеримента, да запише местоположенията на оцветените или по-тъмни зони в гнездата. Резултатите са показали, че локализирани оцветени зони има във всички 21 гнезда и че цветът им съответства на цвета на захарта, с която е била хранена съответната колония. Във всяко едно от гнездата е имало до четири зони, което показва, че те са били използвани единствено като тоалетни.

Нещо повече, местоположението на тези тоалетни не е произволно – мравките винаги са избирали ъгли. Изследователите все още нямат обяснение за хигиенното поведение на мравките. “Някои насекоми използват екстрементите за защита, други като строителен материал, като тор за растения или като маркировка. Може би тези тоалетни също са градини за посеви или дори складове за ценни хранителни вещества”, предполага Чачкъс.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

УЖАСЯВАЩИ ФАКТИ, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ПРЕДСТАВАТА ВИ ЗА ХИГИЕНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.