Учени доказаха, че жените воини при викингите не са легенда

3

Изследователи от университетите в Стокхолм и Упсала откриха нови доказателства на базата на ДНК, че легендарните жени войни при викингите са съществували реално. Откритието е ценно исторически, антропологически и от социална гледна точка, защото показва, че воюването не е било само мъжка работа при викингите.

Останки изкопани през 80-те години на 19 век, на воин с въоръжение се оказват на жена, според съвременните ДНК изследвания. Първоначално се е считало, че костите принадлежат на мъж, но с нова ДНК технология се доказва, че те са от жена, което просто потвърждава истинността на сагите на викингите.

За да се получи пълната картина, са си сътрудничили  археолози и генетици при новото изследване на гробницата с останките на воина. Извлечена е ДНК от скелета, като се доказва, че воинът не е имал У хромозома, а две Х хромозоми. Номадският живот на жената воин се доказва чрез изотопен анализ, допълващ вече известните факти за историците от организацията на военните общества  в Северна Европа през 8,9 и 10 век.

„Това е първото генетично доказателство, потвърждаващо съществуването на воини жени при викингите“, казва професорът от университета Упсала, Матиас  Якобсон.

В гробницата на жената воин са открити и игрални фигурки с дъска, което показва, че тя е била офицер, работеща за избиране на тактиката и стратегията за битките.

Новите технологии за изследване на артефакти и останки от хора, дават възможност за по-задълбочено проучване на човешкото общество в различни исторически епохи. Писмени свидетелства за съществуването на жени воини при викингите има, но сега това е първото научно доказателство за тяхното реално съществуване.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.